Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Coin Heist: tieners proberen school te redden

  •  
27-01-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
coinheist
Een Amerikaanse highschool komt plotseling in de problemen als de schooldirecteur met schoolgeld blijkt te hebben gesjoemeld.
Coin Heist is geschreven en geregisseerd door Emily Hagins, naar een boek van Elisa Ludwig. Hagins maakte haar regiedebuut in 2006 met Pathogen , toen ze pas 12 jaar was. Nu – ruim tien jaar later – komt ze met de Netflix-original Coin Heist , inmiddels alweer haar vijfde speelfilm.
De plotselinge geldnood waarmee de school in de film geconfronteerd wordt, doet een aantal leerlingen de handen ineenslaan. Het is – zoals dat gaat – een niet voor de hand liggende samenwerking van verschillende types. Zo hebben we een rebel (de zoon van het schoolhoofd), een nerd, een streber en een atleet. Twee jongens en twee meiden, dus voeg daar maar de nodige romantische spanningen aan toe. En natuurlijk is er de leraar die dit plotselinge en ongebruikelijke verbond argwanend in de gaten houdt. Het plan van de vier is gedurfd en komt na een schooluitje aan de U.S. Munt. De bedoeling is om heimelijk munten te slaan met een bewust foutje erin, en die vervolgens voor veel geld aan verzamelaars te verkopen.
Coin Heist is duidelijk gericht op een wat jonger tienerpubliek. Het wellicht is daarom allemaal wel heel lief; maar zo tandeloos als hier had niet gehoeven. Zowel als highschool-drama als misdaadfilm blijft het allemaal erg oppervlakkig. Echte conflicten blijven uit en de spanning is bij de uiteindelijke misdaad ook al ver te zoeken. Een van de vier mag dan talloze ‘heist films’ bestudeerd hebben (we zien een flard van Gambit uit 1966 met Michael Caine en Shirley MacLaine voorbij komen), het niveau van vele genregenoten haalt Coin Heist bij verre na niet. Het plan is leuk en we weten dat dit genre er een handje van heeft om te grossieren in ongeloofwaardige elementen, maar deze op vakkundige verdoezelen blijkt een vak apart. Wat ook niet helpt is dat de belichting wel erg vlak is, om van het acteerwerk maar te zwijgen.
Coin Heist, vanaf 6 januari te zien op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!