Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Clarice S01E01-05: een leven zonder Hannibal

  •  
04-07-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
387 keer bekeken
  •  
Clarice
Vanwege een rechtenkwestie zal onze favoriete mensen-etende sociopaat verstek laten gaan, maar Clarice heeft zonder hem ook wel demonen genoeg.
Er is een jaar voorbijgegaan sinds Clarice Starling (Rebecca Breeds, The Originals, Pretty Little Liars) Buffalo Bill, de seriemoordenaar die vrouwen vermoordde en van hun huiden een pak maakte, voorgoed wist te stoppen. Maar die overwinningsroes is inmiddels zo goed als verdwenen. Clarice lijdt aan hevige nachtmerries. Haar collega’s, behalve beste vriendin Ardelia Mapp (Devyn A. Tyler), behandelen haar alsof ze radioactief is.
Dat wordt nog eens extra duidelijk als procureur-generaal Ruth Martin (Jayne Atkinson), de moeder van het meisje dat Clarice bij Bill uit de put wist te redden, haar van achter haar veilige bureautje vandaan sleurt om weer wat praktijkervaring op te doen. De lichamen van twee dode vrouwen zijn gevonden, beiden zijn op dezelfde gruwelijke manier omgebracht. Haar superieur Paul Krendler (Michael Cudlitz, The Walking Dead) ziet hierin het overduidelijke werk van een krankzinnige seriemoordenaar. Clarice is niet zo zeker.
Clarice
Het was natuurlijk slechts een kwestie van tijd. Na het succes van de serie Hannibal (met Mads Mikkelsen als de charmante sociopaat Hannibal ‘The Cannibal’ Lecter) was het wachten op een serie rondom Clarice Starling. Beide personages werden wereldberoemd na hun optredens in het boek The Silence of the Lambs van Thomas Harris en de daaropvolgende verfilming uit 1991. Maar of deze serie Clarice ook echt recht doet valt te betwijfelen.
Clarice
Chronologisch speelt Clarice zich af net na de gebeurtenissen in The Silence of the Lambs, maar nog ruim voor die in Hannibal (zowel het boek als de film). Maar wie hoopt dat Hannibal Lecter zijn opwachting maakt, zal worden teleurgesteld. Omdat Hannibal al in Red Dragon – het boek voor The Silence of the Lambs – geïntroduceerd werd, en de productiemaatschappij daar de rechten niet van heeft, mag onze favoriete mensen-etende sociopaat niet gebruikt, of zelfs bij naam genoemd, worden. Om dezelfde reden is de kans klein dat Jack Crawford, de mentor van Starling, in de serie zijn opwachting zal maken.
Clarice
Wat al het andere materiaal betreft, wordt The Silence of the Lambs wel tot op het bot afgekloven. Zo word je als kijker de eerste paar afleveringen doodgegooid met visioenen van droge putten, Buffalo Bill achter een naaimachine en heel veel doodshoofdvlinders. Zelfs Precious, de poedel van Buffalo Bill, die door slachtoffer Catherine Martin (Marnee Carpenter) is geadopteerd, maakt haar opwachting.
Clarice
Paul Krendler speelde eveneens al een kleine rol in The Silence of the Lambs, maar wat betreft invulling lijkt Cudlitz maar weinig op het personage dat we kennen uit de boeken en de films (in de film Hannibal eindigde Krendler – gespeeld door Ray Liotta – bij Hannibal en Clarice aan tafel als levende amuse). In Clarice is Krendler bruusk en weinig flexibel, maar heeft hij uiteindelijk, zoals zo veel van haar enkel mannelijke collega’s, vooral gewoon tijd nodig om Clarice te zien als de ruwe diamant die ze is.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Clarice
Ook dat is weer rechtstreeks uit The Silence of the Lambs overgenomen: Clarice als tengere jonge vrouw die zich staande moet houden in de grote mannenwereld. Wel is het jammer dat de serie dan ook kiest voor een scenario waarin alle vrouwen of onderdrukt, of middelmatig tot ernstig getraumatiseerd zijn. Catherine Martin heeft, als slachtoffer van Buffalo Bill, de grootste klap gekregen. Dat kan je haar niet kwalijk nemen. Maar je kan je afvragen waarom ze hier, gezien haar beperkte rol in de eerste vijf afleveringen, er per se met de haren bij gesleept moest worden.
Clarice
Ondanks dat alles zijn de eerste vier afleveringen best hoopgevend. Er hangt een solide duistere sfeer, en naast de enkele meer standaardzaak van de week ontvouwt zich ook een dieper complot. Maar dan wordt Clarice in de vijfde aflevering vastgehouden door een vrouwelijke verdachte (Natalie Brown, The Strain), om vervolgens de hele aflevering lang zinloos te worden gemarteld. Alsof de makers dachten: weet je wat deze serie mist... nog een verknipte vrouw!
Clarice, vanaf 5 juli 2021 wekelijks een dubbele aflevering op Fox, waarbij de afleveringen telkens een dag later terug te kijken zijn bij Ziggo
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!