Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Citadel S01E01-02: ambitieuze scifi komt nog niet helemaal uit de verf

  •  
28-04-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
290 keer bekeken
  •  
Citadel

Goedwillende geheim agenten nemen het op tegen een kwaadaardig misdaadsyndicaat in peperdure reeks met Richard Madden en Stanley Tucci. 

Foto credits: Paul Abell / Prime Video

In een futuristisch ogende trein die door een idyllisch Italiaans landschap rijdt vindt een rendez-vous plaats tussen een mysterieus ogende vrouw en man. Het blijken geheim agenten van Citadel, een internationale veiligheidsorganisatie. Nadia Sinh (Priyanka Chopra Jonas) en Mason Kane (Richard Madden uit Game of Thrones) zijn op een geheime missie waarbij ze een koffertje met verrijkt uranium moeten zien te bemachtigen. Op afstand worden ze aangestuurd door technerd en strateeg Bernard (Stanley Tucci). Maar de boel loopt in de soep; kwaadwillende types blijken op de trein te zitten en het voertuig ontspoort.

Acht jaar later zijn de geheugens van Sinh en Kane gewist. Ze leiden betrekkelijk normale leventjes. In een wereld die allesbehalve normaal is: een genootschap genaamd Manticore probeert machtsbolwerken met snode plannen in handen te krijgen. Dahlia Archer (Lesley Manville) is een ambassadeur die in het geheim gelinkt is aan deze organisatie. Zij probeert sinds de bovengenoemde ramp nog steeds het uranium in handen te krijgen. Bernard probeert op zijn beurt de geheugens van Sinh en Kane te herstellen zodat ze hem kunnen helpen in deze strijd van Citadel tegen Manticore. Klinkt overzichtelijk, maar het duurt in de openingsaflevering wel even voordat de makers alles op de rails hebben. 

Citadel2

Aanvankelijk doet Citadel daarnaast meer denken aan andere films en televisieseries: zie Snowpiercer (2020-2023), Casino Royale (2006) en The Matrix (1999). Dat terwijl er naar verluidt 300 miljoen dollar in de reeks is geïnvesteerd. Dan zou je toch wat eigenheid verwachten. Vanaf de tweede aflevering weet de sciencefictionthriller zich echter te herpakken en min of meer een eigen toon te vinden. Hoewel het ook na twee afleveringen niet lijkt of Citadel met zijn eenvoudige premisse (goed tegen kwaad) de kijker ook iets nieuws te bieden heeft. De serie mist qua verhaallijnen een zekere complexiteit die bij Westworld (2016-2022) bijvoorbeeld wel aanwezig was.

Citadel1

Misschien komt dat wel omdat de producenten van Citadel, de broers Joe en Anthony Russo, ook niet echt bekendstaan om hun diepzinnige stijl. Ze maken actiefilms, zoals The Gray Man (2022). En die actie, die ziet er in deze nieuwe reeks dan ook piekfijn uit. Ere wie ere toekomt.

Citadel S01, vanaf vrijdag 28 april 2023 wekelijks bij Amazon Prime Video, dat aftrapt met de eerste twee afleveringen

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!