Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Chicken Run: Dawn of the Nugget: vermakelijke sequel heeft weinig om het lijf

  •  
16-12-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1815 keer bekeken
  •  
Chicken Run 2

© Aardman / Netflix

Ruim twee decennia later dreigen de kippige kippen ditmaal te verworden tot fastfood.

Chicken Run (2000) was al een evidente allegorie voor hoe de mensheid haar eigen vijand is. Met kippen die hun lot, eindigen als een kippenpasteitje, willen ontvluchten. Die kippen zijn uiteraard antropomorfe wezens met een ziel en een bewustzijn. Gecreëerd door Aardman Animations, bekend van de eigenzinnige stop-motion-films.

Chicken Run: Dawn of the Nugget is een kippig vervolg op het origineel. Letterlijk: kippig. Want de kippen uit het origineel, die nu ouder en wijzer moeten zijn, blijken juist kortzichtig. Ginger (Thandiwe Newton) en Rocky (Zachary Levi) hebben een kind gekregen: Molly (Bella Ramsey). Ginger en Rocky zijn, nadat ze zijn ontsnapt uit de kippenboerderij uit het eerste deel, samen met hun soortgenoten terechtgekomen in de idylle. Een paradijs voor kippen waar de mens ontbreekt. Maar als de rebelse Molly op een dag wegloopt uit de enclave, dan zien de ‘volwassen’ kippen met lede ogen aan dat er toch iets leeft aan de andere kant van de oever.

CRDOTN_EP_045_BU05900_Molly_Storm_Off

© Aardman / Netflix

De titel is veelzeggend: ditmaal dreigen de kippen te eindigen als kipnuggets; als vleesgeworden trofeeën die slechts dienen als fastfood. Meer heeft deze sequel eigenlijk niet om het lijf. Chicken Run: Dawn of the Nugget is leuk, onderhoudend, sprankelend en geestig, maar ook meer van hetzelfde. De excentrieke stijl van Aardman springt nog steeds in het oog, en er zijn voldoende grappen. Maar de film is ook vooral een geste naar de fan, die misschien al ruim twee decennia smachtte naar een vervolg. Misschien ontmaskert Chicken Run: Dawn of the Nugget vooral hoe simpel (en aandoenlijk) Chicken Run eigenlijk was.

Chicken Run: Dawn of the Nugget, vanaf vrijdag 15 december 2023 bij Netflix

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

KabouterPoes1979
KabouterPoes197918 dec. 2023 - 20:50

Zo zie je maar weer dat meningen verschillen; wij hebben enorm gelachen en genoten van deze opvolger.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!