Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Catching Killers S02E01: smaakt naar meer Mindhunter

  •  
09-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
114 keer bekeken
  •  
Catching Killers
De eerste aflevering van het tweede seizoen staat in het teken van de zinderende zoektocht naar de BTK Killer in 2004.
Drie detectives werkten in 2004 een jaar lang om de zogeheten BTK Killer (BTK staat voor Bind , Torture , Kill ) uit Kansas achter de tralies te krijgen. De seriemoordenaar die jaren niets van zich had laten horen zocht ineens contact. En maakte vervolgens, aldus een van de detectives, ‘meer fouten in een paar weken dan in de 31 jaar daarvoor’. De opkomst van DNA-onderzoek bleek uiteindelijk – net als bij de Golden State Killer – cruciaal. Hoewel Dennis Rader, zoals de BTK Killer daadwerkelijk heet (hij leeft nog en werd veroordeeld tot 175 jaar cel), zelf de mist inging met een floppydisk en een tekstdocument – waar zijn naam in werd gevonden.
Catching Killers draait in het tweede seizoen wat dat betreft vooral opnieuw om de laatste fase van het onderzoek naar een seriemoordenaar; de opmaat naar de arrestatie, en de spanning die hiermee gepaard gaat. De makers gebruiken archiefbeelden maar gaan ook naar plekken die voor het onderzoek en Rader belangrijk waren. Zoals een bomenrij aan de rand van een weg waar Rader een pakketje voor de politie aan de boom hing – een escapade die herinneringen oproept aan David Finchers Se7en (1995). En over Fincher gesproken: de film- en televisiemaker wilde naar verluidt het derde seizoen van Mindhunter in het teken stellen van de BTK Killer.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Dennis Rader speelde immers in het tweede deel al een significante rol. In dat opzicht smaakt – en dat klinkt een beetje pervers – Catching Killers vooral naar méér Mindhunter. Hoewel het fascinerend is om de ervaringen van de rechercheurs van toen te horen. Ook voor mensen die het journalistieke verslag van de zaak – het boek Bind, Torture Kill: The Inside Story of BTK, The Serial Killer Next Door is een aanrader – hebben gelezen, dat werd uitgebracht door medewerkers van de lokale krant de Whichita Eagle. Deze korte documentaire vormt in die zin een welkome aanvulling op het boek. Waarmee eens te meer duidelijk wordt dat Catching Killers vooral aantrekkelijk is voor de ingewijden.
Catching Killers S02, vanaf 9 februari 2022 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!