Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Carmen Sandiego S01E1-04: heldendaden van een kleine dievegge

  •  
21-01-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
100 keer bekeken
  •  
Carmen Sandiego
Charmante animatieserie over de avonturen van dievegge Carmen Sandiego.
‘De afgelopen weken heeft Carmen miljoenen euro’s weten te roven van een Zwitserse bank, een galerie in Caïro, en een pretpark in Shanghai’, somt de Interpol-agent Chase Devineaux (stem van Rafael Petardi) op. Het gaat hier om de bekwame en illusoire Carmen Sandiego (Gina Rodriguez, Jane the Virgin ), een internationale dievegge gehuld in een scharlaken jas en een fedora.
Carmen Sandiego is een moderne adaptatie van de jaren negentig ‘Where in the world is Carmen Sandiego’-videospellen (en gelijknamige kinderserie). Het waren educatieve videospellen, gericht om het jonge publiek te informeren met leuke weetjes over geografie en cultuur.
8202.w1920.0.5a7e24e
Wie is nu eigenlijk Carmen Sandiego? De animatieserie verkent haar oorsprongsverhaal in de eerste afleveringen. Ze heeft geen herinneringen aan haar thuisland, haar ouders of zelfs haar echte naam. Als wees kwam ze terecht op de V.I.L.E. Academy – een misdaadschool waar studenten leren om gestolen goederen de hele wereld over te smokkelen - en daar bouwt de jonge Carmen haar vaardigheden op, wat uiteindelijk leidt tot het pad dat haar een beruchte, internationale dievegge maakt. Carmen handelt niet alleen, maar wordt geholpen door een mysterieuze 'white hat' hacker genaamd Player (Finn Wolfhard, Stranger Things ).
8200.w1920.0.46d9332
De makers kiezen visueel gezien voor zachte kleurenpaletten en texturen, wat de animatieserie een fijne uitstraling geeft. Het is een eenvoudige, maar effectieve animatiestijl. De eerste twee afleveringen bevatten veel expositie, en weinig educatieve feitjes die de originele serie beroemd maakten. Naarmate de serie vordert zijn er meer geografische lessen en Wikipedia-weetjes met Player en de twee assistenten Ivy (Abby Trott) en Zack (Michael Hawley), die de informatie die Carmen over elk land nodig heeft aan haar doorgeven – zie bijvoorbeeld in de vierde aflevering de uitleg over de evenaar en de belangrijkste exportproducten van Ecuador.
In de animatieserie is Carmen een dievegge met een moreel kompas die een crimineel leven leidt om de fouten van de samenleving recht te trekken, en de wereld wil redden. Carmen is hier meer een Robin Hood-achtig figuur dan een ordinaire dief. Rodriguez toont rijk stemwerk met het personage. Haar Carmen is brutaal en zelfverzekerd, en heeft het volledige vertrouwen in zichzelf om te doen wat ze maar wil. Wolfhards Player is een lief karakter, omdat hij zorgt voor enige komische verlichting, en ook nuttige tips biedt aan Carmen in een poging haar situatie lichter te maken.
8201.w1920.0.bfc4ebf
Carmen Sandiego is een stijlvolle animatieserie. Het heeft voldoende drama, actie, en emotionele momenten, waardoor de (jonge) kijker geboeid zal blijven kijken.
Carmen Sandiego S01, vanaf 18 januari 2019 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!