Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Carmel: Who killed Maria Marta? S01E01-02: aantrekkelijk, onopgelost mysterie

  •  
06-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
231 keer bekeken
  •  
Carmel: Who killed Maria Marta?
Een ogenschijnlijk, onfortuinlijk ongeluk vormt de basis voor een van de meest controversiële strafzaken in de Argentijnse geschiedenis.
Het leek aanvankelijk een huiselijk ongeval, maar een autopsie wees uit dat socioloog en filantroop María Marta García Belsunce thuis was doodgeschoten. De vierdelige documentaire Carmel: Who killed Maria Marta? (originele titel: Carmel: ¿Quién mató a María Marta?) onthult bijna twee decennia later de fijne details uit de strafzaak die Argentinië jarenlang in zijn greep hield.
Het drama voltrok zich op 27 oktober 2002 in de Carmel Country Club te Pilar, Buenos Aires. In eerste instantie leek het of María Marta in bad was gevallen en daarbij haar hoofd aan de kraan had gestoten, en zo was verdronken. Hoewel het onderzoek werd afgesloten, pleitte haar stiefbroer voor de zaak. In een autopsie werd vervolgens vastgesteld dat María Marte feitelijk vijf keer in haar hoofd werd geschoten; haar lichaam was in het bad gedumpt.
Het is het ultieme moordmysterie: María Marta woonde in een ruime, beveiligde omgeving omringd door poorten en bewakers. Dan moet het iemand zijn die zich op dat moment binnen de omheining bevond. Maar wat was hun motivatie? Of was dit puur het noodlottige eindresultaat van een inbreker die uit blinde paniek handelde?
In de eerste twee afleveringen belicht regisseur Alejandro Hartmann alle kanten van de strafzaak en geeft hij de ruimte aan een ieder om hun verhaal te delen en nadere uitleg te geven over specifieke handelingen of vreemde gebeurtenissen. Van haar echtgenoot Carlos Carrascosa die werd beschuldigd van moord, de aanklager Diego Molina Pico, de broers en halfbroers van het slachtoffer, de advocaat van de verdediging, een arts, en journalisten die de zaak hebben behandeld, tot talrijke deskundigen, buren en vrienden. Het wordt begeleid door de gebruikelijke archiefbeelden en audio, met een tijdlijn voor een visueel overzicht van de strafzaak.
De documentaire toont tevens de stijgende mediabelangstelling en het sociale fenomeen rondom strafzaken. Het aantal uren dat de media aan de zaak heeft besteed is opvallend: van nieuwsprogramma’s en praatprogramma’s met bekende koppen tot politieke journalisten en omslagen van kranten, zodat het de morbide belangstelling van de nieuwsgierigen in de samenleving kon bevredigen. Van een afstand worden haarfijn het verleden en de verschillende versies - plus bijbehorende kennis - van het heden naast elkaar gelegd, waarbij de kijker zelf een oordeel dient te vellen.
De boeiende documentaire Carmel: Who killed Maria Marta? toont een gelaagd, emotioneel verhaal van een bijzondere moordzaak. Het verstrijken van de tijd biedt ruimte om de zaak eens en voor altijd te herzien. 
Carmel: Who killed Maria Marta?, vanaf 5 november 2020 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!