Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Canvas filmzomer: zes kijktips

  •  
19-07-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
103 keer bekeken
  •  
Taxi Driver
Bij de Belgische publieke omroep zijn deze zomer opnieuw kwaliteitsfilms te zien.
De Canvas filmzomer is weer in volle gang. Ook dit jaar biedt de Belgische publieke omroep kijkers met een aversie tegen sport – en filmliefhebbers in algemene zin – een uiteenlopend programma vol filmklassiekers: van Zuid-Koreaanse drama’s tot Amerikaanse thrillers. Lees hieronder een aantal kijktips. (De films worden rond 21:00 uur uitgezonden.)
21-7 Taxi Driver (1976)
Taxi Driver
Robert de Niro vertolkt de getraumatiseerde taxichauffeur Travis Bickle in de doorbraakfilm van Martin Scorsese. Gefilmd in het onstuimige New York van de jaren zeventig. Scorsese ontpopte zich – ook met films als Mean Streats (1973), en later onder meer Goodfellas (1990) en The Age of Innocence (1993) – als belangrijke chroniqueur van de miljoenenstad. Hoogtepunten uit Taxi Driver zijn onder andere de beroemde scène voor de spiegel – ‘You talkin’ to me?’ – en de waanzinnige soundtrack van Bernard Herrmann.
23-7 When Harry Met Sally (1993)
When Harry Met Sally
Romantische films van dit kaliber worden nog nauwelijks gemaakt. Billy Crystal en Meg Ryan spelen de Harry en Sally uit de titel die elkaar eens in de zoveel jaren treffen. Maar de relatie tussen de twee blijft van platonische aard. Onder meer omdat Harry gelooft dat mannen geen vriendschap kunnen onderhouden met een vrouw waar ze seks mee hebben. Dat is natuurlijk een ouderwetse gedachte, en gelukkig bewijst de film min of meer het tegendeel.
28-7 Capharnaüm (2018)
Capharnaum
De Libanese filmmaker Nadine Labaki maakte met het gelauwerde Capharnaüm (het woord betekent zoiets als ‘chaos’) misschien wel een van de meest aangrijpende films van 2018. De film draait om de 12-jarige Zain die opgroeit in armoede in de Libanese hoofdstad Beiroet. Op een dag besluit hij zijn ouders aan te klagen voor het feit dat ze hem op de aarde hebben gezet. Zijn misère, vindt hij, heeft hij aan hen te danken. Waarmee de film tevens een metafoor is voor de abominabele staat waarin Libanon zich bevindt.
5-8 Spring, Summer, Fall, Winter… and Spring (2003)
Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring
Dit prachtige, tedere drama over de kameraadschap tussen twee boeddhistische monniken – de meester en zijn jonge leerling – speelt zich af op een idyllisch eiland ergens in de bossen van Zuid-Korea. Daar deelt de mentor zijn levenswijsheden en -lessen met zijn pupil. De vier seizoenen staan voor de verschillende levensfasen die de jongeling doorloopt. Regisseur Kim Ki-Duk, die in 2020 overleed aan de gevolgen van corona, speelt ook zelf een rol in de film, als de ‘volwassen’ monnik in de lente.
11-8 There Will Be Blood (2007)
There Will Be Blood
Dit epos over de wrede oliepionier Daniel Plainview (Daniel Day-Lewis in een uiterst imposante rol) is vooralsnog misschien wel het visuele en artistieke hoogtepunt uit de carrière van cineast Paul Thomas Anderson: met scènes die letterlijk in vuur en vlam staan. Het verhaal speelt zich af rond de vorige eeuwwisseling, wanneer Plainview het olierijke land van arme mensen probeert te bemachtigen. Acteur Paul Dano speelt vol overtuiging een evangelist die het aan de stok krijgt met het personage van Day-Lewis.
20-8 Some Like It Hot (1959)
Some Like It Hot
Marilyn Monroe, Jack Lemmon en Tony Curtis, met filmmaker Billy Wilder aan het roer. Dat is eigenlijk alles wat je moet weten over Some Like It Hot, een van Wilders meest geestige films. Lemmon en Curtis spelen twee muzikanten die zich na getuige te zijn geweest van een moord verkleden als vrouwen en in het zonrijke Florida belanden. Daar komen ze terecht in een vrouwenensemble waar Monroe’s personage in zingt en ukelele speelt. En dat is voer voor slapstick en knipogen naar de mannenliefde.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!