de Lagarde

Burn the House Down S01E01: wraakthriller én melodrama

  •  
13-07-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2095 keer bekeken
  •  
BurnTheHouseDown

© Netflix

Een jonge vrouw gaat undercover in het huis dat ooit in bezit was van haar familie in nieuwsgierig makende serie. 

Al snel blijkt in deze nieuwe reeks dat de titel twee betekenissen heeft. Burn the House Down verwijst naar het feit dat de gezinswoning van Anzu Murata (Mei Nagano) 13 jaar eerder onder verdachte omstandigheden in vlammen opging. In het heden besluit Murata de woning in spreekwoordelijke zin in lichterlaaie te zetten. Door te achterhalen wie nu eigenlijk verantwoordelijk is voor deze tragedie. Noodgedwongen moest haar familie destijds de woning verlaten, terwijl matriarch Makiko Matarai (Kyôka Suzuki) er introk met haar zoon. De hele affaire bleek fnuikend voor Murata’s moeder die spontaan last kreeg van geheugenverlies.

Haar vader scheidde van haar moeder, en het geheim bleef een geheim. Totdat Murata besluit undercover te gaan als de nieuwe huishoudster in huize Matarai. Daar stuit ze op een bitse, rigide vrouw des huizes. Matarai twijfelt of ze Murata, die acteert onder een pseudoniem, wel wil aannemen. Ze mag eerst even laten zien wat voor vlees ze in de kuip heeft, in het huis dat op klinische wijze is ingericht. En trouwens, zegt Matarai verbeten: "De bovenverdieping is verboden." Tja, dat is natuurlijk de plek waar Murata verwacht bewijzen te vinden. Omdat de makers in beginsel hun vizier hebben gericht op Matarai.

Burn_the_House_Down_S1_E1_(Native)_00_51_43_02-edit

© Netflix

Klinkt logisch: gewiekste vrouw steekt woning in brand en pikt die woning vervolgens in. Maar er speelt meer. En ook Matarai’s introverte zoon verschijnt ten tonele. Murata probeert hem voor zich te winnen door gebraden kippetjes voor hem te koken. Zo ontstaat gaandeweg een broeierig spel dat nog niet per se leidt tot intrigerende wendingen. Burn the House Down is een manga-verfilming die is uitgesmeerd over acht afleveringen. Er is in die zin ook ruimte voor melodrama. Maar de reeks is ook een wraakthriller. Het is zaak voor de makers om daar de juiste balans in te vinden. Dat lukt in de openingsaflevering in ieder geval wel.

Burn the House Down S01, vanaf donderdag 13 juli 2023 in zijn geheel bij Netflix

Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!