de Lagarde

Breaking Meth: interessante inzichten in uiterst verslavende drug

  •    •  
02-02-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Breaking Meth
Fascinerende documentaire verlegt de focus naar de opmars van crystal meth in Nederland.
We kennen de drug crystal meth in Nederland vooral uit de Amerikaanse populaire cultuur: gehavende gezichten van gebruikers in de realityserie COPS; Walter White die zich in Breaking Bad ontpopt als Heisenberg, narcoticakok extraordinaire. De slim gevonden titel van deze documentaire verwijst natuurlijk naar het laatstgenoemde televisiedrama, hoewel in Breaking Meth juist de opkomst van het middel in Nederland centraal staat. Crystal meth is een betrekkelijk nieuw fenomeen in de lage landen, en documentairemaker Jessica Villerius toont aan hoe de productie van 'de allersterkste drug op de markt' het afgelopen jaar flink is opgeschroefd.
Breaking Meth
Nederland blijkt uitstekend in het produceren van crystal meth. Alle betrokkenen die Villerius spreekt beamen dit. De meeste impact maakt Villerius’ portret van junkie Rick Verhagen, die het boek #Tina schreef over zijn verslaving. Hij vertelt in openhartige gesprekken hoe moeilijk het is om van het goedje af te blijven, en hoe het hem helpt om zijn sores te vergeten. Maar ook interviews met politieagenten, een boswachter, leden van een arrestatieteam, en een hersenwetenschapper, bieden interessante inzichten in de materie. Crystal meth blijkt op een flink aantal fronten destructief, zoveel is duidelijk.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
En intussen zijn er in Nederland een onbekend aantal Mexicaanse koks aanwezig, die de juiste receptuur kennen voor een zo puur mogelijke batch van crystal meth. In Breaking Bad klinkt het bij vlagen romantisch, dit kooktalent, maar in Breaking Meth weerklinkt vooral een soort treurnis, bij de gebruiker en bij de bestrijder. Bovenal denken we misschien uit de Amerikaanse populaire cultuur al min of meer alles te weten van de drug, maar wie Breaking Meth ziet komt van een koude kermis thuis.
Breaking Meth, vanaf 3 februari 2021 op Videoland
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!