de Lagarde

Borgen S02E01: intrigerende kijkervaring

  •    •  
22-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Borgen S02
Premier Birgitte Nyborg komt opnieuw voor een belangwekkend dilemma te staan.
Het is elf maanden na de perikelen in het eerste seizoen. Premier Birgitte Nyborg (Sidse Babett Knudsen uit Westworld ) is intussen een doorgewinterde regeringsleider. Echtgenoot en toekomstige ex Phillip (Mikael Brikkjaer) wacht intussen al tien maanden op de afhandeling van de scheiding, maar Nyborg heeft het ogenschijnlijk te druk met regeren. Die twee facetten komen in de eerste aflevering op ongelukkige wijze bijeen. Nadat Nyborg terugkeert van een rampzalig verlopen bezoek in Afghanistan – waar de Taliban vijf Deense troepen om het leven brengen – kan Phillip het de volgende ochtend niet laten om alsnog over de scheidingspapieren te beginnen.
De makers schetsen op effectieve wijze hoe het kan zijn dat je als leidsvrouw op het ene moment bezig bent een groot maatschappelijk probleem te tackelen, terwijl je tegelijk je eigen sores ongevraagd en op een ongelegen moment krijgt opgediend. Want hoewel het Nyborg schijnbaar voor de wind gaat – het is toch altijd stilte voor de storm – lijkt ze een politica die haar man wel nodig heeft, als steun en toeverlaat.
Borgen S02
En over stilte voor de storm gesproken. Voorafgaande aan de aanval in Afghanistan, en tijdens het werkbezoek van Nyborg, wordt voortdurend door manschappen en pers gestipuleerd dat er hier maar weinig wordt gevochten, dat het ‘relatief veilig is’. Dat maakt het contrast luttele momenten later, na een bloederig verlopen gevecht, natuurlijk alleen maar markanter. En vervelender voor Nyborg, die van plan was de troepen terug te trekken na een bezetting van tien jaar. Maar moet ze daar wel mee doorzetten? Lijken de Denen dan geen angsthazen?
Borgen S02
Snel laat ze zich informeren door haar kabinet. Het is een passage die enigszins doet denken aan de hulpeloosheid en naïeve blik van George W. Bush, toen hij net te horen kreeg dat er op 11 september aanslagen waren gepleegd. Hoewel Nyborg een stuk standvastiger is, is het zaak om in zo’n geval pijlsnel te schakelen, en dat doet ze ook. Het wordt een rappe terugtrekking. ‘Om toekomstige doden te voorkomen’, zo peilt ze in de kabinetskamer. Maar spindoctor Kasper Juul (Pilou Asbaek uit Game of Thrones ) pareert: heb het niet over toekomstige doden, daar kan de media je op aanspreken.
Juul heeft nog een tip voor zijn bazin: als je zo een persconferentie geeft over de aanval, draag dan een zwart overhemd. Het is oorlogstijd. Het zijn anekdotes die uit het leven zijn gegrepen, en dat maakt ook het tweede seizoen van Borgen tot een intrigerende kijkervaring.
Borgen S01-03, vanaf 22 juni 2020 op Netflix. Lees ook de recensie van het eerste seizoen en het derde seizoen.
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!