Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Bombshell: The Hedy Lamarr Story: een vrouw die geschiedenis schreef

  •  
03-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
153 keer bekeken
  •  
Bombshell: The Hedy Lamarr Story
Documentaire toont het complexe leven van Hollywood-filmster en uitvindster Hedy Lamarr.
Documentaires over Hollywood-sterren vertellen bijna nooit een baanbrekend verhaal. Bombshell: The Hedy Lamarr Story schijnt een licht op het opmerkelijke leven van actrice en uitvindster Hedy Lamarr. Lamarr was een klassieke filmster, die culturele en technologische bijdragen heeft geleverd aan de moderne samenleving. Haar aandeel daarin is inmiddels echter in de vergetelheid geraakt.
De Joodse immigrante Hedwig Eva Maria Kiesler oftewel Hedy Lamarr had een korte maar invloedrijke Hollywood-carrière in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw. Ze acteerde naast legendarische sterren als Clarke Gable en James Stewart, en werd een nationale sensatie door in de jaren dertig bloot in beeld te komen in de film Extase. Tijdens WOII ontwikkelde ze zich tot één van de meest populaire Amerikaanse pin-ups. Haar status als bloedmooie pin-up overtrof haar reputatie als actrice.
5608.w722.0.bf61e3e
Filmmaker Alexandra Dean probeert in de documentaire een gelaagd beeld te schetsen van Lamarr en de Hollywood-façade te doorbreken. De verschillende kwaliteiten die Lamarr had, als actrice en als uitvindster, omzeilden de willekeurige lijnen tussen wetenschap en kunst. Lamarr wilde een bijdrage leveren aan de samenleving en die bijdrage moest los staan van haar uiterlijk. In 1942 was ze samen met componist George Antheil de uitvindster van een systeem waar ook nu nog iedereen gebruik van maakt: de draadloze techniek van communiceren.
Dean speelt telefoonopnamen af, waarin Lamarr haar eigen verhaal uitlegt aan een Forbes-journalist. Met behulp van bijdragen van onder anderen filmhistorica Jeanine Basinger en haar kinderen, zie je hoe de filmindustrie haar zag, en wie ze nu daadwerkelijk was buiten het publieke oog. Dit wordt nader geïllustreerd door persoonlijke notities, foto’s en anekdotes.
5612.w1777.0.d60338b
Andere experts leggen de complexiteit van haar uitvindingen uit om haar impact op de wetenschap te helpen begrijpen. Haar vondst legde de basis voor de draadloze techniek die tegenwoordig wordt gebruikt voor digitale communicatiemiddelen als GPS, UMTS, bluetooth en wifi. Haar gepatenteerde technologie werd door het Amerikaanse leger onder meer gebruikt tijdens de Koude Oorlog, maar werd later begraven in de archieven, zodat de uitvinding nooit aan een verleidelijke filmster zou worden toegeschreven.
5610.w1777.0.f75dd96
De documentaire schetst een beeld van de actrice zoals ze echt was: een vrouw die geschiedenis schreef, maar ook een vrouw die fouten maakte en moeilijk in de omgang was. Het studiosysteem dat Lamarr navigeerde creëerde namelijk een ongezonde obsessie met rijkdom en een verslaving aan drugs, maar dat was slechts een klein deel van wie ze was.
Bombshell: The Hedy Lamarr Story slaagt erin om een iconische vrouw die zich nooit liet inkaderen te vieren.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!