Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Blue Lights S01E01: politieserie met bloedstollende scènes

  •  
31-05-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2569 keer bekeken
  •  
bluelights_1280x720

© BBC / Gallagher Films / Two Cities Television

In Noord-Ierse thriller over kersverse politieagenten in Belfast wordt de druk flink opgevoerd. 

In sommige wijken in het Noord-Ierse Belfast dulden de bewoners geen pottenkijkers. In Blue Lights is te zien hoe de sfeer op bepaalde plekken zo omslaat zodra de politie ten tonele verschijnt. Het misdaaddrama draait opvallend genoeg om nieuwelingen bij het politiekorps die bewust kiezen voor een gevaarlijke carrière. Deze groentjes worden in het begin nog bijgestaan door een doorgewinterde agent. Die dynamiek doet meteen denken aan Southland (2009-2013) waarin de rookies ook meteen in het diepe (lees: de sloppenwijken van Los Angeles) werden geplempt. Leer daar maar zwemmen, was de boodschap.

Blue Lights is in positieve zin van hetzelfde laken een pak. Siân Brooke speelt Grace Ellis, een oud-maatschappelijk werkster die zich heeft omgeschoold tot diender. Van haar mentor Stevie (Martin McCann) leert ze de mores van de straat. Hoewel er ook wordt gedold met de protegés: zo stuurt een andere collega van Ellis onder haar naam een email naar haar baas met een datingverzoek. Het begint allemaal onschuldig, maar de boel escaleert echter al snel. Zo wordt agent Annie Conlon (Katherine Devlin) tijdens een aanhouding keihard in haar gezicht gestompt en loopt ze de rest van de aflevering rond met bloed onder haar neus.

BlueLights1

© BBC / Gallagher Films / Two Cities Television

De makers voeren de druk vervolgens nog meer op en trekken alle politieregisters open: zo worden de groentjes geconfronteerd met de invloed die MI5 op bepaalde verdachten heeft die de agenten willen aanhouden. Dat heeft weer te maken met een notoire gangsterfamilie die woonachtig is in een wijk waarin nauwelijks wordt gepatrouilleerd. Wie als agent toch daar over de straten moet heeft minstens een automatisch wapen bij zich, en laat zijn naambordje lekker thuis. Het is niet zonder reden dat Ellis en haar lotgenoten dagelijks onder hun auto koekeloeren voordat ze erin stappen. Van die spanning maken de makers van Blue Lights de kijker knap deelgenoot.

Blue Lights, vanaf zaterdag 1 juni 2024 wekelijks op NPO 3 en NPO Start en tevens in zijn geheel op NPO Plus

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!