Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Blood, Sex & Royalty S01E01: interessante vertelvorm

  •  
23-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
876 keer bekeken
  •  
Blood, Sex & Royalty
Nieuw middeleeuws zwoel en intelligent kostuumdrama werpt zijn licht op de rol van de vrouw aan het Engelse hof in de zestiende eeuw.
Foto credits: Netflix
Blood, Sex & Royalty speelt zich af in de zestiende eeuw, aan het hof van het Engelse koningshuis, in een wereld waarin vrouwen ‘beperkte levenskeuzes’ hadden. Ze konden echtgenote, minnares, non of oude vrijster worden. Die informatie komt in deze hybride televisieserie – waarin gedramatiseerde scènes telkens af worden gewisseld met commentaar van experts – uit de mond van een historica. Deze nieuwe reeks is als het ware een kostuumdrama dat telkens even op pauze wordt gezet voor stuk historische context. Dat is belangrijk, omdat Blood, Sex & Royalty een lacune in het historisch bewustzijn van de kijker probeert te dichten: de rol van de vrouw aan het hof.
Blood, Sex & Royalty
De drie afleveringen draaien om de lotgevallen van Anna Boleyn (Amy James-Kelly uit Safe , 2018). In tegenstelling tot veel vrouwen uit die tijd uitte deze vrouw van adel graag en plein public haar mening – en dat was destijds eigenlijk not done. Die brutaliteit levert haar evenwel ook iets op, onder meer een affaire met koning Hendrik VIII. De historici – vrijwel uitsluitend vrouwen – leveren vervolgens commentaar bij zwoele scènes in de achterkamertjes van paleizen, waar notabelen graag het bed met elkaar delen – dat was voor vrouwen een gevaarlijke aangelegenheid; die moesten wel diep nadenken over met wie ze dat deden.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Blood, Sex & Royalty
Wie het lot kent van Boleyn – ze werd in 1536 onthoofd vanwege beschuldigingen van incest en overspel – zal dat gevaar begrijpen. Niettemin is het lovenswaardig dat de makers van Blood, Sex & Royalty proberen met humor, durf en een speelse vorm een deel van de geschiedenis onder de aandacht proberen te brengen dat simpelweg onderbelicht is.
Blood, Sex & Royalty S01, vanaf 23 november 2022 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!