Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Blinded S02E01: naïef of gewiekst?

  •  
06-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
293 keer bekeken
  •  
Blinded S02
Bea laat zich op Malta fêteren door een dubieuze bankier, in aardige opener van tweede deel van Zweedse thriller over moreel gecorrumpeerde mensen.
Foto credits: FLX / All3Media International / C More
Economiejournalist Bea (Julia Ragnarsson) en investeerder Peder Rooth (Matias Varela) zijn ook in het tweede seizoen zo moreel gecorrumpeerd als de pest. Bea, die haar boek over de ondergang van de ST Bank promoot, is weer aan het werk gegaan in haar vakgebied en laat zich op een gegeven moment heerlijk fêteren door de baas van het bedrijf EASY. Ook niet zo chic, als journalist. Maar Bea kan een tripje naar Malta, inclusief massages en champagne, niet weerstaan. Daar ontmoet ze Rooth, die uit de gevangenis is vrijgekomen. Het duurt niet lang voordat de ex-lover van Bea zich weer in het schimmige gebied van de investeringswereld begeeft.
Blinded S02
Bij Bea oogt het soms wat onhandig. Ze weet dat ze als journalist onafhankelijk wil opereren, maar wil graag mee proeven aan de perverse weelde waarover ze schrijft. Rooth is daarentegen bijna een pure incarnatie van het kwaad. Altijd met de focus op snel geld. Hij belandt bij een bedrijf dat leningen slijt aan mensen die veel online gokken. Kortom, een bedrijf met cliënten die in spreekwoordelijk drijfzand terechtkomen. Dat wordt geïllustreerd in de openingsscène, waarin een jongeman van een spoorbrug wil springen om een einde aan zijn leven te maken. Dit is serious business, lijken de makers te onderschrijven.
Blinded S02
De titel spreekt in die zin nog steeds boekdelen. Bea wil het niet zien, en Rooth interesseert het niet: de misère die inhalige types veroorzaken. Zij genieten liever van de Maltese zon en hangen rond op jachten waar gekonkel tot nieuwe deals leidt. Sommige passages ogen in die zin als satire; doen denken aan de films van de Zweedse landgenoot van de makers van Blinded ( Fartblinda ) , Ruben Östlund ( Force Majeure (2014), Triangle of Sadness (2022). Behalve dan dat het in Blinded nog weleens aan humor en ironie ontbreekt.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Blinded S02
Of speelt Bea opnieuw een spelletje? En doet ze zich bewust dom voor om meer informatie te kunnen inwinnen? Zodat ze zich opnieuw in de kijker kan spelen met een baanbrekend nieuwsartikel. Dat blijft vooralsnog in het ongewisse.
Blinded S02, vanaf 7 januari 2023 op NPO 3 en tevens in zijn geheel op NPO Plus
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!