Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Blackshore S01E01: vooral een vehikel voor actrice Lisa Dwan

  •  
09-06-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2239 keer bekeken
  •  
Blackshore_Iconic_Landscape 16_9_Clean

© RTÉ / BBC

Makers van Ierse misdaadthriller over een vermissing in een dorpje volgen een beproefde (en weinig originele) formule.

Al in de openingsscène van de eerste aflevering van de Ierse misdaadthriller Blackshore is te zien dat rechercheur Fia Lucey (Lisa Dwan uit Top Boy) niet met zich laat sollen. Zodra ze in een bar in Dublin ziet hoe een man zijn vriendin mishandelt, twijfelt ze geen moment en geeft ze hem zo’n harde vuistslag in zijn gezicht dat zijn neus breekt. Die bijna ontoombare agressie heeft onder meer, blijkt al snel, te maken met Lucey's verleden. Ze is niet zonder reden gaan wonen en werken in Dublin. Maar voor een vermissingszaak keert ze terug naar Blackshore, het dorpje waar ze vandaan komt.

De komst van Lucey wordt niet door alle dorpsgenoten gewaardeerd. Dat heeft ook iets te maken met haar vader en een bloedbad uit het verleden. En de vermiste persoon naar wie de rechercheur op zoek is, blijkt ook een wezenlijke link met haar te hebben. Je zou kunnen zeggen dat de makers in Blackshore een beproefde formule volgen waarin je als kijker gaandeweg steeds meer sympathie krijgt voor de hardvochtige hoofdpersoon. Ook is te zien dat Lucey tijdens spaarzame momenten al een tikkeltje ontdooit. Oftewel: er zit echt wel een mens achter die verbeten blik.

Blackshore_S1_Ep1_23

© RTÉ / BBC

Blackshore is in die zin vooral een vehikel voor Dwan, die haar veelzijdigheid als actrice in de serie etaleert. Hoewel Lucey af en toe ook een beetje cartoonesk oogt, zoals wanneer ze nogal kinderachtig haar nieuwbakken partner beschimpt – de makers hadden zich op dat soort momenten beter kunnen focussen op de belangrijke verhaallijn, in plaats van de kijker af te leiden met dit soort onbenulligheden.

Blackshore S01, vanaf zondag 9 juni 2024 wekelijks bij BBC First

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!