Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Black Knight S01E01: indrukwekkende actie; flinterdun plot

  •  
12-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
201 keer bekeken
  •  
BlackKnight_Unit_101_27A_00029

Makers van Zuid-Koreaanse scifi-thriller spelen schaamteloos leentjebuur bij Mad Max.

Foto credits: Kim Jin-young / Netflix

Het is 2071. De wereld is deels verwoest door de inslag van een komeet. Hele continenten zijn in de zee gezonken. Ja, ook Black Knight opent met zo’n irritante expositiescène waarin de makers al allerlei onnodige context prijsgeven. Zonde. Bovendien dient de vergelijking met Mad Max al snel aan. In de Zuid-Koreaanse serie is te zien hoe in de woestijn groepen vluchtelingen wonen die in leven worden gehouden door zogeheten ‘bezorgers’ die zuurstof - waar een gebrek aan is - leveren, evenals andere primaire levensbehoeften. Het verhaal draait om rouwdouwer 5-8 (Kim Woo-bin): een van de beste bezorgers in zijn gebied. In de openingsscène is te zien hoe hij eigenhandig een leger aan kwaadwillende types neersabelt.

Want de levens van de vluchtelingen en de bezorgers worden zuur gemaakt door een groep van bloedlustige bannelingen die net als in de Mad Max-franchise azen op dingen die door de apocalyps ineens duur zijn geworden. Zuurstof dus, in plaats van de brandstof uit Mad Max 2: The Road Warrior (1981). In het verhaal is, aan parallellen met Mad Max dus geen gebrek, een rol weggelegd voor een gewetenloze kapitalist die aan alle misère zijn bestaan ontleent. Hij is overduidelijk de eindbaas, die door 5-8 verslagen moet worden.

BlackKnight_Unit_105_30_00001

5-8 krijgt op zijn beurt ook de taak om protegé Sa-wol (Kan-Yo Seok) op te leiden tot een uitmuntende krijger. De rest laat zich wel raden in een serie die er an sich wel indrukwekkend uitziet. Hoewel het verschil tussen goedkoop ogende binnenscènes en imposante buitenscènes op een gegeven moment begint te storen. Black Knight is allesbehalve memorabel.

Black Knight S01, vanaf vrijdag 12 mei 2023 bij Netflix

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!