Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Black Butterflies S01E01: intelligente Franse thriller

  •  
14-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1687 keer bekeken
  •  
Black Butterflies
Een auteur krijgt de opdracht om het intrigerende maar unheimische levensverhaal van een man op te tekenen, in uitstekend geacteerd kwaliteitsdrama.
Foto credits: Nicolas Roucou / Arte
Een schrijver met een writer’s block (Nicolas Duvauchelle speelt Adrien) krijgt het verzoek of hij het levensverhaal van Albert (Niels Arestrup uit Un prophète , 2009) wil optekenen. Aangezien Adrien al enige tijd geen succes heeft geboekt, lijkt dit hem een goed idee. Op bezoek bij zijn cliënt krijgt hij een liefdesverhaal te horen. Over twee jongelingen, Albert en zijn liefje Solange (Alyzée Costes), die na de Tweede Wereldoorlog verliefd op elkaar worden. Maar die liefde wordt al vrij snel verzegeld met twee moorden. Een dagje strand ontaardt in een bloedbad wanneer Solange door een andere man wordt verkracht – en hem afmaakt met een kurkentrekker – en Albert een pottenkijker om het leven brengt.
Black Butterflies
Albert ‘heeft Solange nodig’, en is bereid voor haar te moorden. Black Butterflies (de Franse titel Les papillons noirs is véél mooier) neemt dus al direct een perverse wending, en doet denken aan Italiaanse Giallo-films – een soort stijlvolle horror – uit de jaren 70. De Franse thriller – ja, de ontsporing van het verhaal is in de eerste aflevering naar verluidt nog maar slechts begonnen – oogt heerlijk vintage. Met verhalen in verhalen, mysterieuze flashbacks en een auteur die zelf ook een unheimisch verleden heeft. Ook introduceert filmmaker Olivier Abbou interessante zijwendingen: zo is Adrien samen met een agente (Alice Belaïdi) die op haar beurt een werkkoppel vormt met een eigenzinnige rouwdouwer (Sami Bouajila).
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Black Butterflies
Black Butterflies is een samenwerkingsverband tussen de Frans-Duitse kunstzender Arte en Netflix, en dat is te zien. De reeks verdient het predicaat kwaliteitsdrama, en gaat qua complexiteit van het verhaal duidelijk een stuk verder dan de gemiddelde Netflix-titel. Maar de casting vormt echt het hoogtepunt: Duvuachelle als de leerling, Arestrup als de meester. De twee grote talenten zijn werkelijk aan elkaar gewaagd. Black Butterflies zal in Nederland misschien onder de radar blijven, maar is niettemin een treffend voorbeeld van intelligente televisie.
Black Butterflies S01, vanaf 14 oktober 2022 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!