Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Billy the Kid S01E01-02: knappe western

  •  
11-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
111 keer bekeken
  •  
Billy the Kid
Scenarist Michael Hirst toont hoe de revolverheld zijn onschuld verliest in spannende geschiedenisles.
Foto credits: Epix
In Billy the Kid toont scenarioschrijver Michael Hirst ( The Tudors ; Vikings ) hoe de revolverheld (Jonah Collier speelt de jonge Billy; Tom Blyth de iets oudere) uit de titel al op vroege leeftijd zijn onschuld verliest. Wanneer Billy’s moeder Kathleen (Eileen O’Higgins) tijdens een bezoek aan een bank in Kansas de bankier smeekt om een lening, dan pikt haar zoontje een pen. Het is een scène die symbool staat voor de onmacht waar de balling in spé mee wordt geconfronteerd in het Amerika van de frontier. De eerste twee afleveringen van Billy the Kid staan in het teken van de ontberingen die de armoedige Kathleen en haar gezin ondergaan.
Het verhaal speelt zich af tussen ongeveer 1870 en 1880. Eerst is er een verhuizing van Ierland naar de Amerikaanse oostkust. Dan reizen de Ieren af naar Kansas. En in de tweede aflevering is te zien hoe Billy in Santa Fe belandt, in de Amerikaanse staat New Mexico. Telkens zijn er mensen die Kathleen en Billy willen misbruiken. Zo is er een koetsier die Kathleen wil verkrachten en trouwt Billy’s moeder uiteindelijk met een kwaadaardige nietsnut. Ook ziet Billy op jonge leeftijd hoe drie Mexicanen worden opgehangen, overduidelijk een traumatische gebeurtenis.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Billy the Kid
Wat doe je dan, in zo’n wrede wereld? Dan ga je voor eigen rechter spelen. Dus duurt het niet lang voordat Billy, met een pistool op z’n heup, komt halen waar hij meent recht op te hebben. Hij wil zich laten gelden in een gebied waar het recht van de sterkste geldt. Knap toont Hirst deze transitie, waarin je als kijker sympathie houdt voor de antiheld. Pijnlijk is ook dat hier de fundamenten worden gelegd voor de letterlijk moordende concurrentie (hoe het kapitalisme de mensen onderaan de ladder uitmergelt) die in de Verenigde Staten tot de dag van vandaag geldt. Maar dat is inherent aan een goede western: die zegt ook iets over de tijd van nu.
Billy the Kid S01, vanaf 12 februari 2023 op Canvas
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!