Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Billions S04E01: een aangename start

  •  
19-03-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Billions S04
Een verschuivende machtsstructuur in de magnetiserende financiële wereld van Billions.
Het is een prikkelende openingsscène: Mike ‘Wags’ Wagner (David Costabile) wordt geflankeerd door een groepje schaars geklede vrouwen in het Saoedi-Arabische consulaat in Istanboel. Hij is op een missie om een deal te sluiten met de sjeik, en dit gaat gepaard met feesten met de sjeiks handlangers, totdat de deal is gesloten. Toch gaat het ditmaal niet geheel volgens plan, en eindigt hij gedrogeerd in een groezelige opbergkast.
In de seizoensfinale van het derde seizoen werd de machtsbalans ernstig verschoven, en dit is terug te zien in de opener van het vierde seizoen. Aan de ene kant heb je Axe Capital met de ambitieuze belegger Bobby Axelrod (Damian Lewis, Homeland) die nu een aarzelende bondgenoot is van zijn aartsvijand, de voormalige openbaar aanklager Chuck Rhoades (Paul Giamatti, Straight Outta Compton). Zij wilden voorkomen dat Bobby en zijn prestatiecoach Wendy Rhoades (Maggie Siff) (ja, de vrouw van) zouden worden berecht in een zaak die hun carrières zou vernietigen. Aan de andere kant is er de druk van de rijke Rus Grigor Andolov (John Malkovich). Andolov steunt het mogelijk rivaliserende (afgescheiden) bedrijf dat is opgericht door de slimme analist - en tevens Bobby’s ex-medewerker - Taylor Mason (Asia Kate Dillon). Bij de rechterlijke macht zijn er dan nog de intriges van de procureur-generaal Waylon ‘Jock’ Jeffcoat (Clancy Brown),  de nieuwe officier van justitie Bryan Connerty (Toby Leonard Moore) en Kate Sacker (Condola Rashad).
8825.w1728.0.2221d92
De serie opent met een flashback waarin we 27 uur terug de tijd ingaan – voor Wags zijn ongelukkige avond - en je ziet hoe de gebeurtenissen zich ontvouwen. Chuck werkt nu als powerbroker en krijgt meteen een bijna onmogelijk verzoek: een draagvergunning om een pistool te dragen in New York. Hij worstelt met zijn positie, en in een gesprek met zijn vader geeft hij stellig aan: ‘Het enige wat ik wil is wraak en ik zal het krijgen.’ Bobby bereidt zijn werknemers voor op het ondertekenen van een concurrentiebeding. Ondertussen steelt de non-binaire Taylor zijn medewerkers, en ondergaat ze hiervoor een transformatie – langharige pruik, nauwsluitende kleding en hakken - omdat ze denkt dat dit nodig is om haar doel te bereiken. Bryan krijgt als de nieuwe officier van justitie de opdracht om de rommel op te ruimen, en Jocks plan houdt in dat hij daarbij Chucks zaken moet napluizen om te kijken of er ergens sprake is van vuil spel.
8824.w1728.0.ba00e16
De opener van het nieuwe seizoen werd geschreven door de co-showrunners David Levien en Brian Koppelman. Het is deels toeval, maar Billions weerspiegelt vaak de realiteit. De verhaallijn van Wags toont namelijk overeenkomsten met de verdwijning van de Washington Post-journalist Jamal Khashoggi.
Moreel grijze gebieden, (zelf)saboterende personages en de onverzadigbare drang naar macht. De acteurs in Billions krijgen volledig de ruimte om hun karakters in te kleuren. Lewis en Giamatti zijn wederom op hun gemak als de antihelden, maar de verlegde aandacht naar de andere personages zorgt er onder meer voor dat een door de wol geverfde acteur als Malkovich nu nog meer kan schijnen.
De allesverslindende vendetta tussen de partijen zorgt voor een frisse wind, en brengt een aangename verandering in de machtsstructuur van de serie. In het vierde seizoen vecht iedereen voor zijn eigen hachje, en wraak voert de boventoon in de allesomvattende machtsstrijd in Billions.
Billions S04, vanaf maandag 18 maart elke week een nieuwe aflevering bij Ziggo Movies & Series.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!