Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Big Sky S01E01-02: kidnapdrama laat veel te wensen over

  •  
22-02-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
388 keer bekeken
  •  
Big Sky
Hoeveel tenenkrommende personages passen er in één serie? Big Sky bewijst: een heleboel!
Niet ieder hoofdpersonage in een film of serie hoeft honderd procent sympathiek te zijn. Denk aan series als Breaking Bad, Deadwood en Dexter. Maar niet vaak was mijn gevoel van aversie zo sterk als in de serie Big Sky. Mijn antipathie voor de jongvolwassene Danielle (Natalie Alyn Lind, The Goldbergs) was zelfs zo hevig dat ik vurig hoopte dat ze het einde van de eerste aflevering niet zou halen. En dat is best een probleem, wanneer de serie voor een groot deel draait om het levend terugvinden van bovengenoemd hoofdpersonage en haar jongere zusje Grace (Jade Pettyjohn, Little Fires Everywhere ), nadat ze zijn ontvoerd door truckchauffeur Ronald (Brian Geraghty, The Alienist ).
Toegegeven, Ronald had al wat ervaring wat betreft ontvoeringen. Zo bewijst ook het bewusteloze en in plastic verpakte lichaam van straatprostituee Jerrie (Jesse James Keitel) achter in de trailer. Maar deze situatie is er een die makkelijk ontweken had kunnen worden. Wanneer Danielle en haar zusje eerst bijna door Ronald worden aangereden omdat Danielle zelf niet uitkijkt bij het optrekken, zet ze de achtervolging in om hem tijdens het voorbijrijden nog even flink te jennen. Dat hun auto vervolgens op een verlaten landweg panne krijgt voelt dan toch een beetje als karma.
Big Sky
Echt sympathieke personages zijn sowieso schaars in deze serie (Grace en Jerrie komen nog het dichtste bij). Big Sky begint met een confrontatie tussen twee vrouwen, waarin de één (Katheryn Winnick, Vikings ) de ander (Kylie Bunbury, When They See Us ) ervan beschuldigt dat ze een affaire heeft met haar man. De man in kwestie (Ryan Phillippe, Shooter , Cruel Intentions) was even aan zijn vrouw vergeten te vertellen dat wat hem betreft hun huwelijk echt niet meer te redden is. Niet veel later gaan de dames ook daadwerkelijk in een bar met elkaar op de vuist, terwijl op de achtergrond – om het cliché compleet te maken - het liedje Stand by Your Man te horen is.
Big Sky
Ondertussen doet de moeder (Valerie Mahaffey) van truckchauffeur/kidnapper Ronald haar best mevrouw Bates uit Psycho van de troon te stoten als meest toxische moederfiguur in een film of tv-serie. Wel heeft ze de meest gedenkwaardige quote uit de eerste twee afleveringen: 'Ga naar je kamer en masturbeer. Dan maak ik ondertussen de lunch klaar.'
Big Sky
Tot slot is er acteur John Carroll Lynch, wiens vertolking van parkwachter Rick haast niet verder van zijn rol als vriendelijke echtgenoot van Marge Gunderson (Frances McDormand) in de film Fargo af kan staan. Wanneer in Big Sky zijn vrouw (Brooke Smith, Grey’s Anatomy) vraagt om wat meer fysieke aandacht, vertelt zijn antwoord al alles wat je ook maar ooit van hem wilde weten: 'Dit is zeker je menopauze aan het woord? Ik wens geen menopauze praat tijdens het eten.'
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Big Sky
Als maker David E. Kelley (Ally McBeal, The Undoing , Big Little Lies ) zich ten doel heeft gesteld zoveel mogelijk tenenkrommende personages in één serie te stoppen, dan is hij zeker geslaagd. Of hij aan het einde van de serie nog kijkers over heeft die ook willen weten hoe het met deze personages afloopt, is een tweede.
Big Sky S01, vanaf 23 februari 2021 op Disney+
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!