Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Bestseller Boy S01E01: uiterst romantisch

  •  
26-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
279 keer bekeken
  •  
Bestseller Boy
Nieuw project van regisseur Norbert ter Hall en scenarist Robert Alberdingk Thijm – de verfilming van Bestseller Boy, het boek van Mano Bouzamour – is een fijne kroniek van Amsterdam.
Foto credits: AVROTROS
Na De belofte van Pisa (2019) slaan regisseur Norbert ter Hall, scenarist Robert Alberdingk Thijm en acteur Shahine El-Hamus (lees ook ons interview met de hoofdrolspeler) opnieuw de handen ineen om een boek ( Bestseller Boy , 2017) van Mano Bouzamour te verfilmen. Ditmaal niet in de vorm van een speelfilm, maar van een televisieadaptatie. Het verhaal draait om een jonge schrijver (El-Hamus speelt Momo Zebbi) – een personage dat natuurlijk weer deels is gebaseerd op Bouzamours eigen leven – die probeert door te breken in de literaire wereld. Terwijl hij aan zijn debuutroman schrijft verdient hij zijn brood met het bezorgen van sushi op zijn racebrommer.
Momo’s relatie met zijn vriendin Evelien (Zoë Love Smith) komt door zijn toewijding – hij wil zijn boek zo snel mogelijk afmaken – op een gegeven moment onder druk te staan. Maar de perikelen die daarmee gepaard gaan fungeren weer als inspiratie voor een passage in de roman. Momo’s werk is in die zin uit het leven gegrepen.
Bestseller Boy
Hoewel Ter Hall en Alberdingk Thijm niet per se een realistische benadering kiezen, maar eerder een romantische: Bestseller Boy is uiterst romantisch. Een drama over een jongen die op zijn racebrommer de hele wereld aankan, maar ook racet tegen de tijd omdat hij – je zou hem misschien wel kunnen zien als een soort cowboy – niet meer kan wachten met het etaleren van zijn talent; het moet er nu uit. Niet morgen.
Bestseller Boy
Het drama geeft daarnaast een eigenzinnig gefictionaliseerd beeld van de schrijverswereld: zo speelt Wim Helsen Momo’s literaire held en Theo Maassen een uitgever die niet geïnteresseerd is in Momo’s manuscript. De casting is sowieso uitstekend: Frieda Barnhard speelt Momo’s love interest: een medewerker van een uitgever; Wimie Wilhelm vertolkt de uitgever die wel brood ziet in Momo’s literaire debuut.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Bestseller Boy
Het resultaat is opnieuw – daar hebben Ter Hall en Alberdingk Thijm toch wel hun handelsmerk van gemaakt – een fijne kroniek van Amsterdam. Gevisualiseerd vanuit het perspectief van een jonge Nederlands-Marokkaanse durfal, die ondanks het feit dat ‘iedereen tegenwoordig schrijft’, toch de moed verzamelt om de literaire wereld te bedwingen.
Bestseller Boy, vanaf 27 november 2022 wekelijks op NPO 3 en NPO Start en tevens in zijn geheel op NPO Plus
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!