Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Das Boot: beklemmende 'sequel' bouwt verhaal vaardig uit

  •  
02-03-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
155 keer bekeken
  •  
Das Boot poster

Het late maar sterke televisievervolg op de gelijknamige Duitse filmklassieker biedt een nieuwe duikboot, meer personages en een uitgebreider verhaal.

Foto credits: KRO-NCRV

Maar liefst zes Oscarnominaties ontving het sterke Duitse Das Boot in 1983. De inmiddels iconische film met zijn sterke anti-oorlogsboodschap betekende de springplank naar Hollywood voor regisseur Wolfgang Petersen (Troy), cameraman Jost Vacano (RoboCop) en hoofdrolspeler Jürgen Prochnow.

Het drama (met een budget van pakweg 16 miljoen euro toen de duurste Duitse film ooit) spoorde ons in 1981 aan mee te leven met de bemanning van een nazi-onderzeeër en leerde ons dat de meeste Duitse soldaten óók weinig gemotiveerd waren voor het bloedbad dat zich tussen 1940 en 1945 in Europa voltrok.

8644.w1944.0.e3c896d

Het late, acht afleveringen tellende televisievervolg speelt zich ruwweg één jaar na de gebeurtenissen in de film af. De oorlog sleept zich inmiddels al te lang voort; sommige nazi's geloven al niet meer in de snelle overwinning die Hitler ooit schetste.

8642.w1863.0.5f51841

Een nieuwe U-boot vaart uit met een nieuwe crew; de beklemming en stress aan boord van het krakende sardineblikje onder water kennen we nog zo goed van het origineel. Maar tegelijkertijd ontspint zich in Das Boot 2019 ook een verhaal op land, waar de zus van één van de bemanningsleden (Vicky Krieps, doorgebroken met haar rol als Alma in Phantom Thread) tegen wil en dank bij het Franse verzet betrokken raakt.

De serie bouwt vaardig verder op dezelfde leest van het origineel; oorlog is maar zelden zo zwart-wit als de geschiedenisboekjes ons doen geloven. Het verhaal op het land zal, zeker voor sommige fans van de film, iets te veel de boventoon voeren.

8643.w1898.0.197d093

Maar dat neemt niet weg dat de nieuwe Das Boot, mede door het knappe oog voor details en de uitmuntende cast, bijna net zoveel indruk maakt als zijn illustere voorganger. Het is een meeslepende getuigenis van een tijd die we, zeker in deze tijd van populisme en politici die ons met nepfeiten proberen te paaien, nooit mogen vergeten.

Das Boot, vanaf 2 maart wekelijks op NPO 2 en tevens in zijn geheel te bekijken op NPO Start Plus

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!