Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Beau Séjour S01E01: jonge vrouw onderzoekt eigen dood

  •  
04-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
157 keer bekeken
  •  
Beau Séjour
In deze Vlaamse crimi betekent de dood niet automatisch het einde.
De openingsscène van de Vlaamse misdaadserie Beau Séjour laat er geen twijfel over bestaan: Kato (Lynn Van Royen) is dood. Was de plas bloed onder haar hoofd al een veeg teken, haar doffe, starende ogen maken het definitief. Dan verandert er iets. Haar ogen klaren op en Kato ‘ontwaakt’. Dood is ze overigens nog steeds, zo blijkt wanneer ze vervolgens haar eigen lijk in de badkuip van haar hotelkamer ontdekt. Terwijl Kato vol verwarring het hotel (genaamd Beau Séjour) ontvlucht, ontdekt moeder Kristel (Inge Paulussen) thuis Kato’s onbeslapen bed…
Wat crimi’s betreft biedt Beau Séjour een intrigerend uitgangspunt, wat deze eerste aflevering helaas wel grotendeels teniet wordt gedaan door de dubbele verhaallijn. De mensen om Kato heen mogen dan nog niet weten dat ze dood is, het feit dat wij, de kijker, dat wel weten, neemt veel van de spanning weg. Voor je gevoel duurt het dan ook een eeuwigheid voordat iedereen inziet dat Kato niet meer in leven is. ‘Is ze dood?’, wil een agent weten, die eerder in de aflevering al achteloos een mogelijk moordwapen in de gevonden voorwerpenkast gooide. Je zou denken dat het feit dat ze in een lijkenzak uit een waterplas werd getakeld al een duidelijke hint was.
Beau Séjour
De makers doen hun best wat basisregels rondom Kato’s bijzondere toestand uit te leggen: Kato kan mensen vastpakken en toespreken, maar de mensen zelf merken hier niets van. Een van de meest raadselachtige regels is dat Kato objecten wel kan verplaatsen, maar dat deze tegelijkertijd blijven waar ze zijn. Zo staat de crossmotor waarop Kato wegrijdt wanneer de camera terugdraait nog steeds onaangeroerd in de garage. Wanneer Kato het geweer van een agent uit zijn holster pakt en ermee in de lucht schiet, hoort niemand het. Nou ja, niemand… een handvol mensen kijkt wel op. Zij vormen, samen met Kato’s vader (Kris Cuppens), dan weer de uitzondering op de regel en kunnen Kato wel horen, voelen en zien.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Beau Séjour
Waarom juist zij uitverkoren zijn is nog niet duidelijk, maar het betekent wel dat Kato hulp kan inroepen in haar zoektocht naar wat er nu werkelijk is gebeurd – ze kan zich van die laatste uren zelf namelijk niets meer herinneren. Hopelijk gebeurt dat dan wel in een wat hogere versnelling.
Beau Séjour S01, vanaf 5 april 2022 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!