Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Barry S04E01-02: gitzwart én poëtisch

  •  
18-04-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
569 keer bekeken
  •  
Barry S04

Bill Hader overtreft zichzelf als de huurmoordenaar met gewetenswroeging in bijzonder intelligente opening van slotstuk.

Foto credits: Merrick Morton / HBO

Dagdromen, dat kan Barry Berkman (Bill Hader) als de beste. Staren in het luchtledige. De huurmoordenaar die zijn acteerpretenties intussen heeft laten varen droomt vaak van een idyllisch bestaan, misschien wel met Sally (Sarah Goldberg) aan zijn zijde. Maar hij heeft ook last van gewetenswroeging. Misschien niet om wat hij een keur aan slachtoffers heeft aangedaan, maar omdat Sally sinds het einde van vorig seizoen weet dat ze haar huis deelde met een monster. Bill Hader, die het hele slotseizoen van Barry regisseerde, schroomt niet om zijn eigen gezicht tijdens de bovengenoemde overpeinzingen in close-up in beeld te brengen.

Barry is theatraal, Shakespeariaans. De serie die is gelardeerd met zwarte humor is op de momenten die ontroerend bedoeld zijn ook daadwerkelijk ontroerend. Zonder ironie. Haders creatie kan zich in die zin al een paar seizoenen meten met andere geniale televisietitels zoals Better Call Saul. En de komiek maakt ook gretig gebruik van de overtreffende trap die een ongeschreven regel is in de televisiewereld: het derde seizoen eindigde bijzonder grimmig en in het vierde seizoen zit Barry vast in de gevangenis, in de val gelokt door zijn oud-mentor Gene Cousineau (Henry Winkler in optima forma).

henry-winkler(1)

Oplettende kijkers hadden deze wending misschien al zien aankomen. Cousineau ziet zichzelf als een begenadigd acteur en toneeldocent, maar overziet zijn eigen gebreken, zoals een narcist betaamt. Sally heeft zich intussen, zoals te zien was in het slotstuk van het derde seizoen, ontpopt als een soort symbolische volgeling van Barry. Ook zij kan moorden. Zij heeft haar innerlijke demon ontdekt, zoiets. Fascinerend is om te zien hoe ze Barry tegelijkertijd verafschuwt en bewondert. Hoe liefde en haat voor de hoofdpersoon in haar zijn verenigd, net zoals de kijker vast zijn vraagtekens zet bij Barry’s vaak dubieuze gedragingen.

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

bill-hader

Wie mooie, uitgediepte, intelligente personages wil zien is bij Barry opnieuw aan het juiste adres. Wie wil zien hoe je gitzwarte humor kan combineren met poëtische passages zal ook onvermijdelijk terechtkomen bij de perikelen rondom de huurmoordenaar. Barry gaat de geschiedenis in als een televisieklassieker, dat is gegarandeerd.

Barry S04, vanaf maandag 17 april 2023 wekelijks op HBO Max

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!