de Lagarde

Bardot S01E01: de totstandkoming van een ster

  •  
23-08-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1931 keer bekeken
  •  
Bardot

© France TV 2

Julia de Nunez speelt op knappe wijze de Franse ‘seksbom’ in dramatisering van haar opkomst in Franse komedies. 

Een blonde danseres verschijnt in beeld. Ze beweegt zwoel. Ze is het type vrouw dat in de vorige eeuw nog weleens het predicaat ‘seksbom’ kreeg. In de openingsscène van Bardot tonen scenaristen Christopher en Danièle Thompson een glimp van hoe actrice Brigitte Bardot er rond 1960 uitzag. Als het Franse antwoord op Marilyn Monroe. Op haar hoogtepunt had ze met rollen in laagdrempelige komedies menig kijker in binnen- en buitenland ingepalmd. Het verhaal springt vervolgens terug naar min of meer het prille begin. In 1949 is Bardot (Julia de Nunez), dochter van een rijke entrepreneur, nog een nette tiener. Moederlief wil Bardot wel helpen met een carrière in showbusiness, zolang haar dochter zich maar niet misdraagt.

De 14-jarige komt al snel in contact met aspirant-regisseur Roger Vadim (Victor Belmondo), die Bardot wel in zijn nieuwe film wil casten. De actrice in wording heeft andere plannen en duikt op een dag bij de dan 21-jarige Vadim in bed. Een schandaal natuurlijk. Bardots moeder besluit haar dochter als revanche naar een kostschool te sturen. Na een mislukte zelfmoordpoging krijgt Bardot evenwel toch haar zin. En dus verruilt ze haar ingetogen outfits voor losbandigere kleding. En eist ze van haar ouders dat ze met Vadim het bed mag delen. Ze wil niet wachten tot ze 18 is.

Bardot draait in die zin onder meer om vrouwelijke zelfbeschikking. Gesitueerd in een tijd waarin de levens van vrouwen met rasse schreden veranderden. Met de actrice als toonbeeld van die ontwikkelingen. De Thompsons vinden in de dialoog interessante bespiegelingen om die transitie aan te duiden. Zo vertelt Bardot op een gegeven moment dat ze ‘een schat in haar lichaam heeft’ en dat Vadim ‘die heeft gevonden’. Daarmee zegt ze eigenlijk: seks is soms ook gewoon puur genot en daar is niets mis mee. Tegelijkertijd toont Bardot ook hoe er altijd iets artificieels ten grondslag ligt aan sterrendom.

Een filmproducent zoekt voor zijn film een ‘naïeve, onvoorspelbare jonge vrouw die de valse onschuld belichaamt’. Op dat moment voldoet Bardot allesbehalve aan die omschrijving. Maar met bluf kom je een eind en De Nunez weet die branie met verve te spelen. Misschien helpt het ook mee dat ze behoorlijk op Bardot lijkt.

Bardot S01, vanaf donderdag 23 augustus 2023 in zijn geheel bij Netflix

Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!