de Lagarde

Band of Brothers & The Pacific: sublieme oorlogsdrama’s

  •  
14-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2258 keer bekeken
  •  
BandOfBrothers1

© Warner Bros / HBO

Zelden werd de Tweede Wereldoorlog zo invoelbaar gemaakt als in deze overweldigende series. 

De televisieseries Band of Brothers en The Pacific werden ooit (in respectievelijk 2001 en 2010) gemaakt vanwege het succes van Saving Private Ryan (1998). De laatstgenoemde oorlogsfilm van Steven Spielberg was een ongekend succes. Onder meer vanwege de hyperrealistische scènes. Zo is aan het begin te zien hoe de geallieerden in 1944 op bloederige wijze de stranden van het Franse Normandië innemen.

Spielberg en acteur Tom Hanks, die een sleutelrol speelt in Saving Private Ryan, sloegen na de productie van de filmklassieker nogmaals de handen ineen. Het resultaat van deze samenwerking was Band of Brothers: een kroniek van de Amerikaanse legereenheid Easy Company. Een groep jonge mannen die in 1944 arriveert in Europa en tegen de Duitsers vecht tot aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. De serie is net als Spielbergs filmische oorlogsepos buitengewoon realistisch. Met misschien wel als dramatisch hoogtepunt de afleveringen die zijn gesitueerd in de Ardennen tijdens The Battle of the Bulge in de winter van 1944 en 1945.

Met manschappen die werden omsingeld door Duitse troepen. Met soldaten die fox holes, gaten in de grond, moesten graven. Om te kunnen overleven.

Band of Brothers was een springplank voor een keur aan acteurs. Denk aan onder meer Damian Lewis (majoor Richard Winters) en Michael Cudlitz (sergeant Bull Randleman).

In navolging van de serie die draaide om de strijd in Europa verscheen een klein decennium later The Pacific: een dramareeks die in het teken staat van de gevechten in Azië, rond dezelfde periode. Denk aan de Slag om Guadalcanal en de Slag om Okinawa. Deze serie is misschien ietsjes minder overweldigend dan Band of Brothers. Hoewel de kijker zelden dit soort bijna sublieme oorlogsgeweld krijgt voorgespiegeld. Deze series behoren zonder twijfel tot de buitencategorie van televisie.

Band of Brothers en The Pacific, vanaf vrijdag 15 september 2023 in zijn geheel bij Netflix

Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!