Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Balthazar S03: uitmuntende serie over eigenzinnige patholoog

  •  
06-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
685 keer bekeken
  •  
Balthazar S03
De Franse misdaadserie Balthazar bewijst zich in het derde seizoen nog steeds een hoogvlieger in een drukbevolkt genre.
Foto credit: Nicolas Roucou / Be-Films
In principe zijn de meeste regels van politieseries in beton gegoten. Er zijn moorden, er zijn schrandere speurders die altijd nét even wat meer zien dan hun collega's. En bij vlagen krijgen de hoofdpersonen een schier onoplosbare zaak / bijna onverslaanbare tegenstander / groot persoonlijk trauma voor hun kiezen. Maar binnen dit geijkte stramien valt er meer dan genoeg te variëren, bewijzen de talloze hoogvliegers binnen het drukbevolkte genre.
In deze erelijst hoort zeker de in Nederland te onbekende Franse misdaadserie Balthazar , waarvan de VRT nu het derde seizoen uitzendt. De hoofdpersonages zijn de eigenzinnige forensisch patholoog Raphaël Balthazar (Tomer Sisley), die de neiging heeft in gesprek te gaan met de cliënten op zijn snijbank, en zijn no-nonsense hoofdinspecteur, Hélène 'Kapitein' Bach (Hélène de Fougerolles).
Na allerlei dramatische ontwikkelingen in de vorige reeks is Balthazar al maanden 'missing in action'. Maar zoals de regels van het genre voorschrijven, zal de schrandere held binnen één aflevering weer in zijn vertrouwde snij-kelder terugkeren, hoe hard hij in aflevering 1 ook roept 'om nooit meer een lijk aan te raken'. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan als Balthazar met zijn boot op een zelfvoorzienend eiland midden in de Atlantische Oceaan belandt, waar het verminkte lijk van een jong meisje aanspoelt.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Hoewel Balthazar zich in grote lijnen aan alle conventies houdt, neemt showrunner Clélia Constantine binnen de sjablonen alle vrijheid om een eigen invulling te geven aan haar helden en moordzaken. Het tempo, de grappige dialogen, de plottwists, de inventieve manier waarop aanwijzingen aan het licht komen - in alle opzichten heeft zij de juiste keuzes gemaakt om van Balthazar zelfs voor de geoefende kijker een onwaarschijnlijk feestje te maken. De licht morbide inborst van het titelpersonage – iets dat vermoedelijk in Amerikaanse series als too much zou worden ervaren - draagt hier alleen maar aan bij.
Het is bovendien fijn dat ook liefhebbers die de vorige reeksen niet hebben gezien bij seizoen 3 zonder enig probleem in kunnen stappen; de verhoudingen tussen de personages zijn heel snel duidelijk en de écht benodigde kennis om mee te leven wordt in twee zinnen verschaft. Het is bijzonder goed nieuws dat in Frankrijk inmiddels de vierde reeks van start is gegaan.
Balthazar S03, vanaf 5 november 2022 te zien op België Eén
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!