Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Baghdad Central S01: origineel Brits tweetalig thrillerdrama

  •  
18-08-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
102 keer bekeken
  •  
Baghdad Central
Het zenuwslopende drama zet Irakezen op de voorgrond in een verhaal over een ex-agent die zijn dochter probeert te vinden.
De Britse thrillerdramaserie Baghdad Central is spannend, aanhoudend en verfrissend. Het verhaal speelt zich af net na de val van Saddam Hoessein in 2003 en is gebaseerd op de roman van de Amerikaanse Midden-Oosten-expert Elliott Colla. Anders dan in bijvoorbeeld Homeland zet de serie Irakezen op de voorgrond, in plaats van in een bijrol of als achtergrondvulling. En dat is verfrissend en origineel. De serie laat bovendien een glimp zien van hoe de occupatie door Amerikaanse en Britse troepen het dagelijks leven van de Irakezen drastisch veranderde – en niet in de meest positieve manier.
‘Gister was ik nog een terrorist. En nu? Een official.’ Waleed Zuaiter (Omar) portretteert inspecteur Muhsin al-Khafaji; een oud-agent en een alleenstaande vader van twee dochters. Zijn vrouw overleed aan kanker en zijn zoon is geëxecuteerd. Wanneer zijn oudste dochter Sawsan (Leem Lubany) vermist raakt en zijn andere dochter Mrouj (July Namir) een dialysebehandeling nodig heeft wordt hij door de Amerikanen opgepakt.
Baghdad Central
Ze denken dat hij de leider was van een militie en ‘ondervragen’ hem dagenlang, waarbij hij wordt onderworpen aan waterboarding en zijn snor op een gewelddadige en vernederende wijze van zijn gezicht af wordt getrokken. Wanneer hij eindelijk vrijgelaten wordt staat de Britse Frank Temple (Bertie Carvel; Doctor Foster) klaar om hem te strikken voor een baan bij de Occupation. Khafaji neemt de baan aan, omdat Mrouj op die manier haar behandeling kan krijgen en hij zo dichter bij het spoor van Sawsan komt die - stiekem - als vertaler werkte voor de Occupation.
Baghdad Central
Khafaji is een uitstekende politieagent en bewijst kapitein John Parodi (Corey Stoll; The Strain), de Amerikaanse tegenhanger van Temple, dat niet alle Irakese agenten voor de televisie hangen en hun pistool schoonmaken. Hij navigeert tussen de twee enorme ego’s van Temple en Parodi, terwijl hij zijn dochter zoekt en de Occupation helpt om de moorden op twee westerse mannen op te lossen.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Baghdad Central
Wat volgt is een spannend verhaal waarin politiek en macht wel aanwezig zijn, maar vooral zichtbaar worden door diens effecten op de personages. De serie heeft scherpe dialogen, humor en actie, en de acteurs zijn sterk en geloofwaardig. Baghdad Central representeert de Irakezen niet als Oriëntalistische stereotypen, maar geeft de personages menselijkheid. En dat is ontzettend nodig, welkom en krachtig.
Baghdad Central S01, vanaf 18 augustus 2021 op Disney+
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!