de Lagarde

Bäckström S02E01: heerlijk over the top

  •  
09-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Bäckström S02
Zweedse serie is een komedie verkleed als krimi, met een hoofdrol voor een onuitstaanbare maar geestige narcist.
Foto credits: Lumière
Het tweede seizoen van de Zweedse krimi Bäckström opent met een scène in een Russisch paleis in 1908. Een jongetje komt in een weelderige zaal om het leven nadat hij in aanraking komt met een mysterieus Pinokkio-poppetje. In het heden blijkt dat poppetje nog steeds op macabere wijze als moordapparaat gebruikt te worden door Russsiche criminelen in Zweden. De zoektocht van inspecteur Evert Bäckström (Kjell Bergqvist) naar een mysterieuze Russische maffioso die ‘de Tsaar’ heet gaat dus weer onverminderd door. Aan het begin van het seizoen wordt de diender met een revolver in zijn hand in beschonken staat aangetroffen bij het lijk van advocaat Tomas Eriksson (Jens Hultén) in diens huis.
Bäckström S02
Dat Bäckström Eriksson niet heeft doodgeschoten, is geen verrassing. Hoewel je dat als kijker toch even denkt, omdat de inspecteur al enige tijd het vermoeden heeft dat de strafpleiter heult met de Russen. En simpelweg omdat Bäckström hem niet kan luchten. Twee dagen eerder noemt hij zijn Nemesis nog een man die ‘in de ochtend al liegt als hij zijn varkensoogjes opendoet’. Niet veel later etaleert de Zweed weer zijn talent als hij binnen een minuut een andere moordzaak oplost – een kolderiek tafereel waarbij de moordenaar zich heeft verstopt in een houten kist. Bäckström verschijnt de dag erna op de voorpagina van een grote krant. Hij is weer eens tot held uitgeroepen - dat is goed voor z'n ego, maar ook een excuus voor z'n abominabele gedrag.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Bäckström S02
De narcist schroomt niet om meerdere exemplaren van het dagblad te kopen en te verspreiden onder z’n collega’s. Hierdoor reist net als in het eerste seizoen voortdurend de vraag: is de krimi eigenlijk een komedie? Maar showrunner Jonathan Sjöberg komt er min of meer mee weg, omdat hij telkens kiest voor standje over the top, met een hoofdpersonage dat eigenlijk te veel whisky drinkt en elk moment dood kan neervallen. Want Bäckström is zo vol van zichzelf dat hij niet doorheeft dat er aan zijn gezondheid een en ander mankeert. In het tweede seizoen zal hij toch echt, ook al heeft hij daar geen zin in, aan zelfreflectie moeten doen.
Bäckström S02, vanaf 10 mei 2022 in zijn geheel bij Ziggo Movies & Series
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!