Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Autumn Girl: eigenzinnige artiest

  •  
08-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Autumn Girl
In soft-focus gefilmd drama van de Poolse Marilyn Monroe mist diepgang maar ziet er schitterend uit.
Zangeres en actrice Kalina Jedrusik (1930-1991) was in de jaren 60 en 70 het sekssymbool van Polen. Ze zag eruit als een soort kruising tussen Marilyn Monroe en Liza Minnelli. Actrice Maria Debska vertolkt haar in Autumn Girl , een biopic over de eigenzinnige artiest. De film is een portret van een vrouw die hevig van zich afbijt in een mannenwereld, en daar soms ook heftig voor wordt gestraft. Want Jedrusik weet wat ze wil. Ze is een soort femme fatale die mannen met grote eenvoud om haar vinger weet te winden.
Autumn Girl
Zo is ze getrouwd, maar heeft ze ook een affaire met onder meer een muzikant. Sommige van haar benepen en conservatieve landgenoten keuren Jedrusiks gedrag af. En als ze tijdens een televisie-uitzending een sexy jurk draagt, dan is ze voor even persona non grata. Poolse vrouwen zijn in die zin bang dat Jedrusik hun man steelt; Poolse mannen willen de liefde met haar bedrijven, maar wel als ze haar mond houdt. Maar precies dat laatste weigert Jedrusik, waarmee deze film – geregisseerd door Katarzyna Klimkiewicz – ook vooral een beeld schetst van een misogyne wereld.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Autumn Girl
Ja, Jedrusik heeft talent, maar ze moet ook gewoon ons blijven gehoorzamen, denken veel van de mannen om haar heen. Gelukkig weet de zangeres wel beter, zoals te horen is in haar mijmeringen in de voice-over. Het is alleen spijtig dat we haar in een kleine 2 uur amper leren kennen. Autumn Girl is namelijk vooral een mooi, in soft-focus gefilmd drama. Met knipogen naar de dansfilms van Bob Fosse , naar Mad Men en naar de stijl van Jacques Tati. De art director heeft er wat dat betreft een feest van gemaakt om de diepgang die ontbreekt te verbloemen.
Autumn Girl, vanaf 8 maart 2022 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!