de Lagarde

Arcadia S01E01-02: slowburner over dystopische toekomst

  •  
19-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
666 keer bekeken
  •  
Arcadia
Het gegeven van het verzorgde Arcadia intrigeert, al moet de kijker de serie wel de tijd gunnen om op gang te komen.
Foto credits: KRO-NCRV
Maar liefst 1 miljoen euro had regisseur Tim Oliehoek ( Het geheime dagboek van Hendrik Groen , De Zaak Menten ) per aflevering tot zijn beschikking om een futuristisch Europa vorm te geven voor het ambitieuze Arcadia. De samenwerking tussen de Nederlandse, Vlaamse en Duitse publieke omroep speelt zich af in een tijd waarin burgers zich aan strenge regels moeten houden om gezond te leven. Wie zijn punten niet haalt, heeft minder privileges. Wanneer vader Pieter (Gene Bervoets) zonder medeweten van zijn vrouw (Monic Hendrickx) fraudeert met de puntentelling, belandt een samengesteld Vlaams-Nederlands gezin in de problemen en krijgt het 'Het Schild' op zijn dak, de overheidsorganisatie die toeziet op het naleven van de regels.
Aan de vormgeving van Arcadia is veel zorg besteed. Door inventief te zijn is het goed mogelijk om zonder Hollywood-budget toch een toekomstige wereld vorm te geven; voor het draaien gebruikten de makers vooral bestaande locaties. Na de – verder niet gedefinieerde – ramp die de bevolking heeft getroffen, woont men vooral in desolate betonnen gebouwen. Alleen het hoofdkantoor van Het Schild torent met zijn grote glazen koepel boven de stad uit.
Arcadia
Ook inhoudelijk intrigeert Arcadia. Het is lastig de nieuwe samenleving te zien zonder te denken aan de coronatijd die achter ons ligt en waarin de overheid – uit nood geboren – besloot dat ongevaccineerden niet meer naar restaurants of winkels mochten. Is zo'n George Orwell-achtige samenleving dichterbij dan we denken?
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Arcadia
Het blijft op basis van de eerste afleveringen echter spannend welke route het verhaal kiest en welke toekomst de getergde familie wacht. Vooral de ontwikkeling van de rebelse dochter Alex (Melody Klaver) maakt nieuwsgierig, net als de rol die de volhardende agent van Het Schild (Maarten Heijmans) gaat spelen. Arcadia noopt tot doorkijken. Maar het is wel een slowburner, die niet met een sprint uit de startblokken schiet. De emotionele connectie met de belangrijkste personages komt in de eerste twee uur nog niet volledig uit de verf. Het is te hopen dat kijkers de achtdelige serie de tijd gunnen om tot volle wasdom te komen.
Arcadia S01, vanaf 19 maart 2023 op NPO 3 en NPO Start en tevens in zijn geheel op NPO Plus
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!