Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Anna Nicole Smith: You Don’t Know Me: tragisch portret

  •  
16-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1458 keer bekeken
  •  
AnnaNicoleSmith

Documentairemaker Ursula Macfarlane verlegt haar focus naar de naargeestige levensloop van jaren-negentig-icoon.

Foto credits: Netflix

‘Ze werd aanbeden door miljoenen maar slechts een klein aantal mensen hield van haar.’ In Anna Nicole Smith: You Don’t Know Me toont documentairemaker Ursula Macfarlane (Untouchable, 2019) hoe een small town girl uit Texas uitgroeit tot een icoon van de jaren 90. Een bombshell die met behulp van de hoogbejaarde miljardair J. Howard Marshall, die haar ontdekt in een stripclub, aan het begin van de jaren 90 voet aan de grond weet te krijgen in Hollywood. In 1994 trouwt ze met Marshall, tegen de wens van zijn familie. Smith krijgt van hen het predicaat golddigger.

In Ann Nicole Smith: You Don’t Know Me blijkt dat Smith niet per se uitsluitend aasde op het vermogen van Marshall: ze hield oprecht van hem. Niettemin lopen alle inspanningen van Smith om haar leven op de rails te krijgen, zoals haar kortstondige acteercarrière, in de soep. Ze cultiveert al vroeg een verslaving aan pijnstillers en wordt na fotoreportages in Playboy bijna letterlijk verzwolgen door haar beroemdheid. Het is bijna alsof ze doorziet dat paparazzi, net als de kijkers van de realityshow die ze later bij MTV maakt, haar willen zien falen. Ze zijn alleen geïnteresseerd in haar lichaam, en de schandalen rondom haar persoon.

Anna_Nicole_Smith_You_Don’t_Know_Me_00_25_20_12

Macfarlane’s film voelt in die zin als een soort echo van de levensloop van Marilyn Monroe. Over de wisselwerking tussen een icoon en de wijze waarop dat icoon wordt geframed door de media. Knap aan de film is dat je vooral veel medelijden krijgt met Smith, die overduidelijk beter verdiende. De film is ook, gezien Smiths vroegtijdige overlijden in 2007, doorspekt met fatalisme. Op een gegeven moment verliest de blondine de regie over haar leven, met desastreuze gevolgen. Maar in Hollywood blijkt ook keer op keer dat de regie houden over je leven praktisch een onmogelijkheid is.

Anna Nicole Smith: You Don’t Know Me, vanaf dinsdag 16 mei 2023 bij Netflix

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!