Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Anatomy of a Scandal S01E01-02: geweldige cast in matige boekverfilming

  •  
14-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
179 keer bekeken
  •  
Anatomy of a Scandal
In bij vlagen intrigerende thrillerreeks over een seksschandaal in de Britse politiek is er niet een personage dat beklijft.
Anatomy of a Scandal is een treffende titel voor een thrillerreeks waarin een seksschandaal met chirurgische precisie wordt blootgelegd. Wanneer de affaire van minister James Whitehouse (Rupert Friend uit Homeland ) met een van zijn medewerksters dreigt uit te lekken, dan besluit hij het nieuws voor te zijn door ten overstaan van een groep journalisten zijn spijt te betuigen. Maar eerst stelt hij zijn echtgenote Sophie (Sienna Miller) op de hoogte. Ze is logischerwijs not amused, maar lijkt de schuinsmarcheerderij van haar man niet te zien als een reden om hun huwelijk te beëindigen.
Dat verandert als James door de vrouw met wie hij de affaire had wordt beschuldigd van verkrachting. Een talentvolle, doorgewinterde advocaat (Michelle Dockery uit Downton Abbey speelt Kate Woodcraft) wordt op de zaak gezet, en ook zij blijkt een bijzondere band te hebben met de affaire. Wie het boek van Sarah Vaughan heeft gelezen, waar Anatomy of a Scandal op is gebaseerd, zal de gimmicks uit het verhaal vast al herkennen in de eerste afleveringen. Voor de kijker die onbekend is met het bronmateriaal valt misschien iets anders op: hoe iedereen om James heen zijn daad onder het tapijt probeert te schuiven.
Anatomy of a Scandal
De carrière is belangrijker dan het gezin. Zoiets. Scenaristen David E. Kelley en Melissa James Gibson spelen in hun adaptatie knap met het idee dat sommige mannen seksuele transgressies altijd willen vergoelijken. Er is echter een probleem: er is geen enkel sympathiek personage in de serie te ontwaren. Ja, je krijgt medelijden met Sophie. Dat is misschien eerder een reflex, dan een oprecht gevoel van compassie. Anatomy of a Scandal is een portret van de kille, berekenende wijze waarop in hogere kringen wordt omgesprongen met schandalen. En deze thriller ontdooit niet, en is ook nog eens humorloos.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Anatomy of a Scandal
Wat een gemiste kans, met zo’n cast. Maar scenarist David E. Kelley, wiens naam onlosmakelijk is verbonden met het succes van Big Little Lies , heeft perfectie niet altijd in de smiezen. Sterker nog: het lijkt er sterk op dat hij tijdens het maken van Anatomy of a Scandal op de automatische piloot zat.
Anatomy of a Scandal S01, vanaf 15 april 2022 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!