Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

American Manhunt: The Boston Marathon Bombing S01E01: fascinerende inzage in opsporingsonderzoek

  •  
12-04-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
132 keer bekeken
  •  
American Manhunt: The Boston Marathon Bombing
Documentairemaker Floyd Russ legt in documentairereeks over roemruchte aanslag al snel met succes de focus naar de speurtocht van de FBI in 2013.
American Manhunt: The Boston Marathon Bombing oogt in de openingsscène als een generieke documentaire: de mensen die iets zullen gaan zeggen komen kort in beeld; een politieagent uit de Amerikaanse stad blijkt een fervent hardloper. Iedereen zit klaar. Slachtoffers en nabestaanden van de terroristische aanslag uit 2013, waarbij drie mensen overleden en 281 mensen gewond raakten, komen aan het woord. Beelden van sociale media worden getoond terwijl geïnterviewden ze van context voorzien. Totdat filmmaker Floyd Russ zijn focus verlegt naar het politieonderzoek direct na de aanslag. Dat blijkt een uitstekende zet: de tragedie in Boston is een van de eerste historische gebeurtenissen waarbij er mijlen aan beeldmateriaal beschikbaar is.
Omdat de gruwelijkheid plaatsvond tijdens de marathon waren talloze mensen aan het filmen. Ook vraagt de FBI-agent die de leiding krijgt over het onderzoek direct data op van allerlei beveiligingscamera’s. Knap illustreert Russ hoe agenten - samen met de officier van justitie en politieagenten - op straat en op harde schijven beginnen te canvassen; te zoeken naar een naald in een hooiberg. En de aanhouder wint: wie deze passage uit de Amerikaanse geschiedenis kent, weet dat een terrorist de nasleep van de aanslag niet overleefde terwijl de ander tot levenslang is veroordeeld. Het is echter vooral de inzage die Russ geeft in het digitale forensische onderzoek die intrigeert.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
American Manhunt: The Boston Marathon Bombing
En als er dan beelden opduiken van de verdachten, geef je die dan prijs? Houd je die voor jezelf? Treffend wordt uitgebeeld, aan de hand van interviews met leidinggevenden van toen, hoe men voortdurend in discussie trad met elkaar. Terwijl de tijdsdruk hoog was, na da aanslag lopen de twee aanslagplegers vrij rond, probeerden de betrokkenen bij ze zaak zorgvuldig te handelen. American Manhunt: The Boston Marathon Bombing geeft in die zin een interessant beeld van hoe experts handelen als er druk op de ketel zit. Dat Russ oprecht geïnteresseerd is in politieonderzoek betaalt zich dan ook uit.
American Manhunt: The Boston Marathon Bombing S01, vanaf 12 april 2023 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!