Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

American Born Chinese S01E01: Chinese mythologie én coming-of-age

  •  
24-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
263 keer bekeken
  •  
162950_5147_2ba71d67

© Disney / Carlos Lopez-Calleja

Graphic-novel-verfilming met Oscarwinnaars Michelle Yeoh en Ke Huy Quan combineert het Amerikaanse high-school-leven knap met zinderende fantasy.

Chinese mythologie meets het leven op een Amerikaanse high school in de graphic-novel-verfilming American Born Chinese. Tiener Jin Wang (Ben Wang) doet zijn best om erbij te horen maar dat gaat nog niet van harte. Hij hoopt echter te worden toegelaten tot het prestigieuze voetbalteam op zijn school, omdat hij net als veel van zijn lotgenoten logischerwijs graag populair wil zijn. Als Wang op een dag door de conrector opgedragen wordt om de nieuwe Taiwanese uitwisselingsstudent Wei-Chen (Jim Liu) te begeleiden, dan leidt dat tot grote veranderingen in zijn leven. Allereerst omdat Wei-Chen vanwege zijn afkomst belachelijk wordt gemaakt.

Daardoor realiseert Wang, die op een gegeven moment ook het lijdend voorwerp van een meme wordt die viral gaat, zich dat racisme in de Verenigde Staten springlevend is. Maar American Born Chinese is niet een sociaal-realistische reeks die draait om bewustwording. In de openingsscène zijn al typisch Chinese scènes te zien met mythische wezens die door velden rennen en door hemels vliegen. Dit alles heeft te maken met de legendarische ijzeren staf van de apenkoning die maanden voor een belangrijk moment rond de herfst equinox wordt gestolen. En dan is er in de serie ook nog eens een serie in de serie: een sitcom met raciale stereotypen waarin Oscarwinnaar Ke Huy Quan de hoofdrol speelt.

163217_5142_v1_cb97256c

© Disney / Carlos Lopez-Calleja

Saillant is dat de Amerikaanse acteur met roots in China en Vietnam – die de trofee won voor zijn rol in Everything Everywhere All at Once (2022) – opnieuw het scherm deelt met Michelle Yeoh, die voor diezelfde film werd bekroond. Misschien is alleen dat al een recept voor succes. Yeoh speelt een soort boeddhistische entiteit in de serie die tegen het einde van de pilotaflevering ineens verschijnt. Waar het uiteindelijk op neerkomt is dat Jin Wang Wei-Chen moet helpen in de bovengenoemde strijd. Hoewel dit alles ook een metafoor lijkt voor hoe je als niet-witte Amerikaan in je eigen land moet aarden. Buiten kijf staat dat American Born Chinese fascinerende materie is.

American Born Chinese S01, vanaf woensdag 24 mei 2023 in zijn geheel bij Disney+

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!