Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Alpha Males S01E01: achterhaald en tenenkrommend

  •  
30-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
496 keer bekeken
  •  
Alpha Males
Komediereeks over vier veertigers die van hun toxische masculiniteit af willen is geenszins innovatief.
Foto credits: Manuel Fiestas / Netflix
Vier bevriende veertigers nemen in Alpha Males ( Machos Alfas ) deel aan een cursus waarvan de organisator beweert dat deze mannen kan helpen van hun toxische masculiniteit af te komen. Een voor een komen ze in beeld. ‘Ik ben Santi en ik ben een seksist.' 'Ik ben Pedro en kennelijk ook een seksist.’ Gelukkig leren ze tijdens de lessen hun ‘mannelijk chauvinisme’ onder controle te brengen. Al snel loopt een van de cursisten echter driftig de zaal uit. Niet alle mannen willen mee veranderen met de wereld, zoveel is duidelijk. Maar Santi (Gorka Otxoa), Luis (Fele Martinez), Pedro (Fernando Gil) en Raúl (Raúl Téjon) dus overduidelijk wel.
Om uiteenlopende redenen. De date van Santi verlangt naar een monogame relatie, maar hij vindt het moeilijk zich aan haar te binden. Luis krijgt hem niet meer omhoog na een dag werken en zijn vrouw dreigt hem te verlaten (ook seksspeeltjes helpen niet). Ook Pedro en Raúl willen van zichzelf betere mannen maken. Dit alles is natuurlijk ironisch bedoeld. Niet als een kritiek op feministen, maar als een manier om progressieve krachten beter te begrijpen. Je kan je echter niet aan de indruk onttrekken dat huidige emancipatoire ontwikkelingen ook een beetje het doelwit zijn van Alpha Males.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Alpha Males
Een serie over toxische masculiniteit met toxische mannen die stiekem ook een beetje stipuleert: gaan we niet te ver? Is het allemaal niet te overdreven? Op zich kan je dat doen onder de dekmantel van humor. Maar de vraag rijst: in hoeverre is deze komediereeks wezenlijk anders dan andere zogeheten 'buddy comedy’s'? Steevast draait het immers om relatieproblemen en is dat een onderwerp waar heteromannen elkaar tijdens gesprekken in vinden. Een cliché dus, dat in Alpha Males nauwelijks wordt ontweken. De serie is dan ook geenszins innovatief, maar eerder achterhaald.
Alpha Males S01, vanaf 30 december 2022 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!