Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

All Creatures Great and Small S01E01: ietwat sentimenteel maar onderhoudend

  •  
11-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
172 keer bekeken
  •  
All Creatures Great and Small S01
Brits historisch drama over een jonge dierenarts in het vooroorlogse Yorkshire is bijzonder nostalgisch.
Foto credits: Playground Television / all3media / Omroep MAX
Het is 1937. Na zijn studie diergeneeskunde komt de in het Schotse Glasgow woonachtige dierenarts James Herriot (Nicholas Ralph) maar moeilijk aan het werk. Herriots moeder doet haar zoon de suggestie dat hij misschien in de havens moet gaan werken. Maar dan ontvangt de Schot ineens een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek in het landelijke Yorkshire. Dus verkast Herriot van de grote stad naar het idyllische platteland. Tijdens de busrit vertelt een medepassagier de dierenarts al dat hij zijn vak niet ‘daar’ – de man wijst naar het geneeskundeboek dat Herriot leest – zal leren, maar in de praktijk.
De nieuweling komt vervolgens terecht bij de norse vakgenoot Siegfried Farnon (Samuel West), die zijn knecht meteen in het diepe gooit: Herriot krijgt tijdens de eerste klus - een recalcitrant paard is de patiënt - al vieze schoenen en een nat pak. Je begrijpt meteen waarom Farnon assistenten bij de vleet verslijt. Hoewel ook overduidelijk is dat Herriot uiteindelijk wel Farnons respect zal afdwingen. Daarnaast manifesteert zich in de eerste aflevering ook de vrouw (Rachel Shenton speelt Helen Alderson) die een grote rol zal gaan spelen in Herriots leven: niet alleen het werk blijkt romantisch, maar ook het leven daarbuiten.
All Creatures Great and Small
Hoewel werk en het leven, in het geval van Farnon, nogal overlappen: dat is überhaupt de reden dat hij een assistent zoekt, maar ook kenmerkend voor het rurale bestaan in Yorkshire. De dierenarts komt zijn cliënten ook ’s avonds tegen in de pub en speelt evident een belangrijke rol in de gemeenschap. All Creatures Great and Small – een soort reboot van de tv-serie die al werd uitgezonden van 1978 tot 1990, met verhalen uit de koker van auteur en veearts James Herriot (1916-1995) – geeft in die zin een nostalgisch beeld van het leven op het Britse platteland voor de Tweede Wereldoorlog. Ongecompliceerd, maar soms ook rauw.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
All Creatures Great and Small
Het resultaat is bij vlagen een tikkeltje sentimenteel, maar ook zeer onderhoudend.
All Creatures Great and Small S01, vanaf 12 mei 2022 elke werkdag te zien op NPO 2 en NPO Start en vanaf dan tevens in zijn geheel beschikbaar op NPO Plus
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!