Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

A Small Light S01E01: nieuw perspectief op Anne Frank

  •  
05-05-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4091 keer bekeken
  •  
ASmallLight3

© National Geographic / Disney

Bel Powley speelt in geschakeerd en benauwend televisiedrama Miep Gies, de jonge vrouw die Otto, Anne en hun gezinsgenoten in 1942 helpt met onderduiken. 

In A Small Light toont het scenaristenechtpaar Joan Rater en Tony Phelan, onder meer bekend van Grey’s Anatomy, het Amsterdamse leven van Anne Frank vanuit het perspectief van Miep Gies (Bel Powley uit The Morning Show). Gies is de jonge vrouw die in de jaren 30 door Franks vader Otto in dienst wordt genomen als secretaresse en die later de familie Frank helpt met voedsel als zij ondergedoken zitten in het Achterhuis aan de Prinsengracht. De serie schakelt telkens tussen de jaren 30 (toen alles nog enigszins pais en vree was) en de jaren 40 (wanneer Frank en haar gezinsgenoten vanwege hun Joodse afkomst moeten onderduiken).

Op die wijze is te zien hoe de levens van Otto (een knappe rol van Liev Schreiber), Anne (Billie Boullet) en hun familieleden gaandeweg ingrijpend veranderen. Dat levert in de openingsaflevering meteen al spannende scènes op bij door Duitsers opgezette checkpoints in Amsterdam, waar naarstig wordt gezocht naar Joden. Maar A Small Light is geen actiereeks en de nadruk ligt terecht op het drama. Op hoe je, zoals Otto treffend omschrijft, gevangen kan zitten in je eigen land. Hij wil weg, maar hij kan nergens heen. Van die benauwdheid maken Rater en Phelan de kijker deelgenoot.

A Small Light

© National Geographic / Disney

Dat doen ze zonder het leven van de familie te trivialiseren. Vanuit het oogpunt van een buitenstaander. Het duurt niet lang voordat Gies begint aan te voelen als een exponent van de kijker. Ook jij als kijker wil Anne Frank helpen. Hoewel ook vernuftig wordt aangetoond dat die dienstbaarheid in die tijd niet zo vanzelfsprekend was: we weten dat niet alle Nederlanders goede intenties hadden. Zo vraagt Gies’ vriend en later echtgenoot Jan (Joe Cole) of zijn geliefde niet moet stoppen met het bevoorraden van de familie Frank. Dat blijft ze echter doen. Zij weet natuurlijk niets van het lot van Anne. Dat lot dat vanaf de eerste minuut als een zwarte sluier over het televisiedrama hangt. 

A Small Light S01, vanaf zondag 5 mei 2024 op National Geographic, en tevens in zijn geheel op Disney+

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!