Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

A Part of You: interessant maar ook ietwat generiek Zweeds adolescentendrama

  •  
31-05-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1393 keer bekeken
  •  
APartOfYou

© Netflix

Wanneer Agnes’ grote zus Julia uit beeld verdwijnt doet de tiener een pijnlijke poging om in haar voetstappen te treden.

Zussen Agnes (Felicia Maxima) en Julia (een rol van zangeres Zara Larsson) lijken qua uiterlijk erg op elkaar. Maar qua innerlijk zijn ze elkaars tegenpolen. Agnes benijdt haar grote zus. Zij is introvert, impopulair op school; Julia heeft succes in theatervoorstellingen, een knappe vriend (Edvin Ryding uit Young Royals speelt Noel) en een grote groep vriendinnen. Als Julia ineens overlijdt, dan ontstaat er een soort vacuüm waar Agnes instapt. Gaandeweg de film begint Agnes steeds meer op haar grote zus te lijken: ze begint te acteren, maakt kennis met Julia’s vriendengroep en overweegt zelfs het bed te delen met Noel.

Ondertussen is haar moeder, die rouwt om Julia’s dood, goeddeels afwezig. Ironisch, aangezien Agnes er langzamerhand achter komt dat haar zus helemaal niet gelukkig was - en zij gaat precies dezelfde kant op. Noel omschrijft zijn lover als ‘een zwart gat’. In die zin zou je kunnen stellen dat A Part of You (En del av dig) draait om hoezeer tieners soms façades ophouden, en dat ouders daar soms moeilijk doorheen kunnen of willen prikken. Fascinerend aan de film is ook dat actrices Maxima en Larsson als twee druppels water op elkaar lijken.

PartOfYou

© Netflix

Het is alleen spijtig dat filmmaker Sigge Eklund en scenarist Michaela Hamilton af en toe de focus verliezen door allerlei zijwendingen te introduceren. Misschien was het nog aantrekkelijker geweest om de kernboodschap (hoe leef je verder zonder dus in dat verleidelijke zwarte gat te stappen) te vatten in de vorm van een genrefilm. A Part of You komt in die zin qua vorm en inhoud bij vlagen niet verder dan het gemiddelde adolescentendrama.

A Part of You, vanaf vrijdag 31 mei 2024 bij Netflix

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!