de Lagarde

A Million Little Things S05E01: springlevende personages

  •  
21-08-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1332 keer bekeken
  •  
a-million-little-things_FU34A1

© ABC

In de openingsaflevering van het slotstuk van knap gemaakt vriendschapsdrama zijn de scènes opnieuw uit het leven gegrepen. 

A Million Little Things is al vanaf het eerste seizoen niets meer dan een kroniek van een vriendengroep. Ja, het verhaal begon ooit met een zelfmoord. Vier seizoenen later zijn het vooral de hechte banden tussen de personages die opvallen. Zoals wanneer Gary (James Roday Rodriguez) tijdens zijn chemokuur voortdurend steun krijgt van zijn vrienden. Ze helpen hem ook de rouwdienst voor z’n vader Javier (Paul Rodriguez) te doorstaan. Een warm bad, zo zou je dit alles kunnen omschrijven; een warm bad dat het grootste deel van de tijd de clichés van de soapserie weet te vermijden. Omdat showrunner D.J. Nash en z’n collega’s behoorlijk goede scenaristen zijn.

In de openingsaflevering neemt Gary Danny (Chance Hurstfield) mee op een roadtrip. Hij heeft een middag vol leuke activiteiten gepland. ‘Wat precies?’, vraagt Danny. ‘Een bankoverval’, grapt Gary. Grappig genoeg stopt Danny even later bij een winkel de auto. Hij wil dat Gary iets uit de zaak steelt. Het voelt bijna alsof Nash z’n personage dwingt om eens iets geks te doen. Zodat Gary het gevoel krijgt dat hij ondanks zijn ziekte en zijn naderende ouderschap (Maggie, gespeeld door Allison Miller, is hoogzwanger) springlevend is. Die scène is A Million Little Things in een notendop. Uit het leven gegrepen, maar zonder gekkigheden.

a-million-little-things_TvjTBb

© ABC

Natuurlijk legt Nash elk seizoen de nadruk op lief en leed, dat is onoverkomelijk. Je moet wel met de personages meeleven; sympathiseren. Maar het is fijn om af en toe te stuiten op een langer lopend televisiedrama waarin bovennatuurlijke krachten of bijzondere historische gebeurtenissen niet de drijfveer zijn. Tegelijkertijd heeft Nash bekendgemaakt dat seizoen vijf het slot is. Niet vanwege dalende kijkcijfers (vrijwel altijd een euvel bij langlopende series), maar omdat hij A Million Little Things op het juiste moment wil laten eindigen. Ook dat is een sport: stoppen voordat het te laat is.

A Million Little Things S05, vanaf maandag 21 augustus in zijn geheel 2023 bij Videoland

Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!