Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

3% S03: spannend zonder enorm spektakel

  •  
08-06-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
156 keer bekeken
  •  
3%
De Braziliaanse sci-fi thriller houdt de aandacht door eerlijke dialogen en een nieuwe verhaalwending.
‘De wereld was verdeeld in twee zijden. Totdat er een derde werd gebouwd.’
Het eerste seizoen van de Braziliaanse sci-fi thriller 3% was in 2017 de op één na meest bekeken serie op Netflix. Hoewel 3% soms iets weg heeft van The 100 (toegegeven, in dit seizoen meer qua personages dan in de twee voorgaande), onderscheidt het zich door het weinige (vecht)spektakel, verhaal- en personage opbouw, en eerlijke dialogen.
3%
De serie speelt zich af in een dystopie waar klimaatveranderingen en overpopulatie ervoor gezorgd hebben dat er een letterlijke scheiding tussen groepen is ontstaan. 3% woont op Het Eiland en de rest woont in het Inland. Wanneer je 20 bent doorloop je Het Proces (een serie van intelligentietests en interviews), waarmee wordt bepaald of je naar Het Eiland mag. Het verhaal volgt de groep twintigers die aan het 104 e Proces deelnamen.
3%
Het tweede seizoen eindigde met het begin van De Schelp: de derde zijde. In het derde seizoen, een jaar later, zien we hoe deze zich heeft opgebouwd en beweegt het verhaal weg van Het Proces.
3%
De Schelp is een gebouw waarvan alleen de top boven het woestijnlandschap uitkomt. Het heeft een eigen irrigatiesysteem door De Verzamelaar (een 3D-geprint doek boven op het dak, dat water uit de lucht verzamelt). Op de deur staat ‘iedereen is welkom’ en de hippie-achtige bewoners werken aan hun eigen verbouwde gewassen. Te mooi om waar te zijn? Ja. In de eerste aflevering, toevallig ook waarin Joana (Vaneza Oliveira) een kijkje komt nemen in De Schelp, steekt er een zandstorm op. Deze vernietigt De Verzamelaar, waardoor Michele (Bianca Comparato) voor een moeilijke keuze komt te staan.
3% S03
Om de leefbaarheid van De Schelp te bewaken moet zij – als De Oprichtster – een oplossing bedenken. Niet iedereen kan blijven en daarom moet tijdelijk 90% van de populatie weg. Om dit te kunnen realiseren komt ze – ironisch genoeg – met een reeks opdrachten die zij De Selectie noemt, maar waar iedereen mee instemt. Wel is haar Selectie anders opgezet dan Het Proces: er is geen focus op het individu, maar op samenwerking.
De Selectie zet het kader neer voor seizoen drie en speelt met de gelaagdheid van menselijkheid: er is hoop, verraad, wanhoop, woede en liefde. Michele doet haar best als leider maar ‘ze vergeet dat mensen alleen goed zijn in theorie’, vat Rafael (Rodolfo Valente) samen.
3% S03
Net als voorgaande seizoenen, heeft dit seizoen ook een stevig tempo en geeft het politiek commentaar. Zo komt er dreiging van Het Eiland, die De Schelp als voorbereidingsplek voor Het Proces wil gebruiken, zien we personages die (ogenschijnlijk ten behoeve van het verhaal) soms 360 graden draaien in hun normden en waarden, en een grote plottwist. Ook zijn er flashbacks naar het ontstaan van het Eiland en wordt op een pijnlijke manier duidelijk hoe ver de Stichters gingen om hun filosofie en Het Eiland te bewaken. De flashbacks hinten naar een familiaire relatie tussen Joana en de Stichters, maar helaas wordt hier geen antwoord op gegeven in dit seizoen. Wellicht als de serie vernieuwd wordt.
3% S03, vanaf 7 juni 2019 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!