Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

22 vs. Earth: welkom extraatje

  •  
30-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
22 vs. Earth
Korte maar fijne proloog op Pixar-film Soul draait om het stoute maar knuffelachtige wezentje gespeeld door Tina Fey en haar afkeer van moeder aarde.
22 vs. Earth is een proloog op Soul. Het verhaal speelt zich af luttele momenten voordat Joe Gardner (Jamie Foxx’ personage is afwezig in deze korte animatiefilm) zich voegt bij de ‘tabula rasa’s’ in het voornamaals. We zien hoe 22 (Tina Feys stem past gewoon uitstekend bij dit stoute maar knuffelachtige wezentje) ervan baalt dat ze nog steeds niet naar de aarde is gekatapulteerd, in tegenstelling tot al haar lotgenoten. De nieuwelingen – de onbeschreven bladen die een leven op de planeet in het verschiet hebben – waarschuwt ze met klem: ‘Ga er niet heen, het is er nat en eenzaam.’
Maar het enige wat 22’s klasgenoten lijken te weten over hun bestaan is: de aarde is fijn en leuk. En het lukt de arme manipulator niet om deze gedachte eruit te stampen, ook niet tijdens een geestige cursus indoctrinatie voor haar vijf nieuwe volgelingen. Welnee, ze gaan stuk voor stuk naar die ‘stomme, zwevende steen’. Daar moet 22 iets op vinden. Maar dat blijkt natuurlijk vrijwel onmogelijk: Gods wegen zijn ondoorgrondelijk, zoiets. Hoewel de twee voornamaalse ‘raadgevers’ (gespeeld door Richard Ayoade en Alice Braga) – die ook al in de originele film te zien waren – op een gegeven moment antwoord lijken te geven op de kernvraag van het leven.
22 vs. Earth
Maar dan verschijnt, na een minuut of vijf, alweer de aftiteling; op dat antwoord moeten we nog even wachten. Het einde is tekenend voor het feit dat fans en bewonderaars van Pixar-films blijven smachten naar nieuwe beelden en nieuwe projecten - antwoorden op vragen, zo je wil. Wat dat betreft moet je 22 vs. Earth vooral beschouwen als een welkom extraatje, een fijne en vrijblijvende additionele blik op het Soul-universum.
22 vs. Earth, vanaf 30 april 2021 op Disney+
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!