Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

De 10 meest charismatische actrices

  •  
23-03-2018
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
662 keer bekeken
  •  
Charismatische actrices
Elke week schrijft onze recensent Omar Larabi een top tien met televisieseries en films die beschikbaar zijn in het Nederlandse VOD-aanbod en in de bioscoop. Vandaag: charismatische actrices.
Volgens de Dikke van Dale betekent charisma ‘persoonlijke uitstraling’. De charismatische vrouwen in deze lijst zijn daarnaast ontwapenend eerlijk, beschikken over natuurlijk gezag, en nemen zichzelf niet al te serieus. Bovenal, en dat is allicht de belangrijkste factor, zijn ze inspiratiebronnen, zowel in hun projecten als in de media. Hieronder een tiental inspiratievolle actrices, vergezeld door een sprankelend film- of televisievoorbeeld.
(10) Greta Gerwig (20th Century Women, 2016, Pathé Thuis/Cinetree/Itunes/GooglePlay)
Gerwig maakte onlangs furore – het leverde haar een Oscarnominatie op – als regisseur-scenarist met haar solodebuut Lady Bird: een intelligent en kleurrijk verhaal over de perikelen van een puber in een onbeduidende Californische stad. Ook als actrice heeft ze de afgelopen jaren succes geboekt, onder regie van een veelvoud aan talenten, waaronder Mike Mills, de regisseur van 20th Century Women.
4842.w1498.0.c51b8c8
(9) Emily Blunt (Edge of Tomorrow, 2014, Pathé Thuis/Itunes/Ziggo Movies & Series)
Deze veelzijdige Britse actrice toont op het witte doek haar talenten, en laat bij de Late Night Show van huisvriend Jimmy Kimmel regelmatig haar gevoel voor humor zien. Ze is samen met echtgenoot John Krasinski (Jim Halpert in The Office) een graag geziene gast bij het programma - vooral hun pesterijtjes zijn memorabel. Denk aan het bestickeren van elkaars auto’s met allerlei flauwigheden.
4839.w1600.0.3dcbb81
(8) Jane Fonda (The Butler, 2013, Pathé Thuis/Itunes/GooglePlay)
Onlangs had Fonda nog knallende ruzie met NBC-presentatrice Megyn Kelly, over Fonda’s activisme tijdens de Vietnamoorlog. De actrice zou zich destijds schuldig hebben gemaakt aan anti-Amerikaanse praktijken, omdat ze sympathiseerde met Noord-Vietnam. Gelukkig gaf de actrice zelf als tegenreactie een dikke veeg uit de pan.
4838.w1944.0.4d37ebf
(7) Reese Witherspoon (Wild, 2014, Pathé Thuis/Itunes/Ziggo Movies & Series)
Witherspoon kan moeiteloos – althans, zo lijkt het – het publiek voor zich winnen. Van haar rollen als achteloze aspirant-advocaat in Legally Blonde (2001, Itunes/Googleplay/Netflix) tot aan haar dramawerk in Wild (2015, Ziggo Movies & Series/Itunes/Pathé Thuis/GooglePlay). Ook in de media etaleert ze zich als een geëngageerde activist voor vrouwenrechten, naar wie met interesse wordt geluisterd. Lees ook ons uitgebreide portret van deze charismatische actrice.
4455.w1929.0.4fe7f07
(6) Tilda Swinton (Okja, 2017, Netflix)
De betoverende Swinton is de meest artistieke naam in deze lijst. Van alle actrices affilieert ze zich het meest met avantgardistische kunstenaars van uiteenlopende snit. Ze is net als de andere hieronder en hierboven genoemde vrouwen meer dan alleen acteur, maar ook een creatieve geest, die heerlijk tegen de stroming in zwemt.
4845.w2160.0.12c95a4
(5) Lady Gaga (American Horror Story, 2016, Netflix)
Lady Gaga die een vampier speelt in American Horror Story: het is niet vergezocht voor een zangeres / actrice die enkele jaren geleden nog een jurk droeg gemaakt van lappen vlees. Maar ze is als excentriekeling ook behoorlijk benaderbaar en komt in de media – vooral bij talkshows – over als een sympathieke, talentvolle artiest. Op Netflix kun je nu kijken naar haar documentaire Five Foot Two.
4841.w1503.0.0d99650
(4) Octavia Spencer (Hidden Figures, 2016, Pathé Thuis/Itunes)
Deze goedlachse actrice heeft op 45-jarige leeftijd al een heel acteerleven achter de rug. Denk daarbij aan haar schitterende rol in Fruitvale Station (2014) en haar recente optreden in de grote Oscarwinnaar The Shape of Water (2017). Ook buiten beeld is Spencer een optimistische, inspiratievolle verschijning, vol energie en levensvreugde.
4846.w1497.0.2b51841
(3) Maisie Williams (Game of Thrones, 2011, Ziggo Movies & Series)
Fans van Game of Thrones hebben vast kostelijk moeten lachen om de praktijken van Maisie Williams bij talkshows en vooral op de sociale media. Daar maakt ze – vaak met collega Sophie Turner – allerlei koddige grappen. Williams is een rolmodel voor jonge vrouwen; voor wie ze ook opkomt. Dat komt mede dankzij haar zelfspot.
4840.w1503.0.063c91a
(2) Taraji P. Henson (The Curious Case of Benjamin Button, 2008, Pathé Thuis/Itunes/Ziggo Movies & Series)
Veel grootse rollen heeft Taraji P. Henson nog niet gespeeld, en ook belangwekkende nominaties bleven (met uitzondering van Benjamin Button) grotendeels uit. Toch duikt ze telkens op tijdens awardshows, zoals bij de afgelopen Oscars. Dat ligt zonder twijfel aan haar uitstraling: ze kan streng in de camera kijken en daarop een intelligente, komische kwinkslag delen met de kijker.
4843.w1691.0.e6460b3
(1) Meryl Streep (Florence Foster Jenkins, 2016, Pathé Thuis/Itunes/GooglePlay)
Door je fans geliefd worden is één ding; door je vakgenoten geroemd worden, dat is pas exceptioneel. Dat laatste komt vast omdat Streep dankzij haar grote successen – is ze wel eens een jaar niet genomineerd voor een Oscar? – behoorlijk bescheiden oogt. Dat is een cliché, maar niet naast je schoenen lopen loont in sommige gevallen.
4844.w1242.0.550c72f
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!