theme-icon
Gender

Zou God ook genderneutraal kunnen zijn?

22-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
278 keer bekeken
  •  
pexels-pixabay-372326

Als het over God gaat worden vaak de woorden ‘hij’ en ‘vader’ gebruikt. Moet dat niet anders, vraagt de anglicaanse kerk in Engeland zich af.

De anglicaanse kerk onderzoekt al enige tijd of God genderneutraal zou kunnen worden. ‘Ze vragen zich af: moeten we God in Bijbelvertalingen en liturgieën steeds met “hij” en “vader” blijven aanduiden of kunnen we God ook als “zij” of “moeder” aanduiden? In het kader van gendergelijkheid en inclusiviteit is dat een discussie die daar speelt’, aldus cultuurtheoloog Frank Bosman.

Kan het anders?
Makkelijk is het niet, weet Bosman. ‘We hebben natuurlijk te maken met hele oude Bijbelteksten, die kan je niet zo makkelijk wegvertalen.’ Hetzelfde geldt voor de liturgieën. Maar al in het Oude Testament bestaan er allerlei vrouwelijke metaforen voor God. ‘Die kunnen we gebruiken.’ Ook de Heilige Geest wordt ‘in de kerkelijke traditie ook vaak als vrouwelijk figuur aangesproken; de wijsheid, de schoonheid, het geduld, de geest die ons enthousiast maakt, die ons passie en compassie geeft’. De Bijbel is daarom, volgens Bosman, een stuk inclusiever dan we denken.

Genderneutrale aanduiding
Een genderneutrale aanduiding is, volgens Bosman, lastiger. ‘Als christen wil je een persoonlijke verhouding hebben met God, dat is de boodschap van Jezus. Met een hij of een zij kan je een persoonlijke relatie hebben, met een “het” wordt dat al een stuk moeilijker.’

Nou zijn er natuurlijk ook de veelvuldig gebruikte voornaamwoorden hun/hen en die/diens. Deze zouden mogelijk wel geschikt zijn voor de aanduiding van God, of voor Jezus. Zo dacht ook de Zweedse Kerk in Västerås, die de anglicaanse kerk al jaren voor is. In 2018 besloten zij om de figuur Jezus voortaan genderneutraal te benaderen, schrijft Joop. Daarvoor wordt het Zweedse voornaamwoord "hen" gebruikt in verwijzing naar Jezus.

Thema's:

theme-icon
Gender
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Anomalous Knowbody
Anomalous Knowbody9 mrt. 2023 - 18:31

Zou wel fijn zijn "Hij" is tenminste vormloos Als God inclusiever is spreekt het misschien meer mensen aan