Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Zo herken je signalen van huiselijk geweld bij mannelijke slachtoffers

  •  
01-03-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5580 keer bekeken
  •  
Zo herken je signalen van huiselijk geweld bij mannelijke slachtoffers

Zo herken je signalen van huiselijk geweld bij mannelijke slachtoffers

© Pexels

Jaarlijks worden circa 80.000 mannen ernstig mishandeld in huiselijke kring, zo blijkt uit cijfers van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dat zijn bijna evenveel mannelijke als vrouwelijke slachtoffers van huiselijk geweld. Hoe herken je deze slachtoffers?

Wanneer je het gevoel hebt dat iemand uit je omgeving slachtoffer is van huiselijk geweld, is geen telefoontje overbodig. Je kan hiervoor altijd bellen naar Veilig Thuis. Bij twijfel is het dus belangrijk dat je altijd actie onderneemt. Hieronder een aantal signalen die kunnen betekenen dat iemand thuis mentaal of fysiek wordt mishandeld.

1. Lichamelijke signalen

Herhaaldelijke verwondingen: blauwe plekken, snij-, bijt-, of hoofdwonden, kneuzingen, krassen, botbreuken (vooral de neus, pijpbeenderen en ribben), ontwrichtingen (vooral de kaak en schouder), brandwonden, verlies van tanden, schedelletsel en genitale beschadigingen. En belangrijk: je krijgt het gevoel dat deze persoon veel smoesjes verzint.

2. Psychosomatische signalen

Bijvoorbeeld depressie, trillen, vaak hoofdpijn of buikpijn, vermoeidheid, angst, slaapstoornissen, hyperventilatie of hartkloppingen. Het zijn vaak ‘onverklaarbare’ fysieke klachten die een teken kunnen zijn van fysiek geweld.

3. Gedragsmatige signalen

Bijvoorbeeld moeite met oogcontact maken, het uitstellen van afspraken, een onderdanige houding, onduidelijke hulpvragen, schrikachtige reacties, meer dan gemiddeld gebruikmaken van de huisarts, overmatig gebruik van slaapmiddelen en pijnstillers en op zoek zijn naar een verklaring voor klachten. Deze signalen zijn vaak lastig te herkennen, maar wel goed om in de gaten te houden.

Vermoed je huiselijk geweld?

Ga dan naar ikvermoedhuiselijkgeweld.nl
Of bel gratis met
Veilig Thuis via 0800-2000

Waar kunnen mannelijke slachtoffers terecht voor hulp?

Wanneer mannen zich onveilig voelen in huiselijke kring, kunnen zij terecht bij organisaties die zich inzetten voor slachtoffers van huiselijk geweld. Simone werkt als hulpverlener bij mannenopvang Arosa in Rotterdam en is gespecialiseerd in huiselijk geweld.

Toch zijn er volgens Simone te weinig plekken voor mannen die hulp nodig hebben: 'We hebben laatst negen mensen op de wachtlijst gehad. Vaak hebben zij dan al zelf iets geregeld voordat er hier plek is. We moedigen dat ook aan, want wachten op de opvang is kostbare tijd die je kan inzetten om een woning te zoeken. Dat gaat bijvoorbeeld via het wijkteam of inschrijfadressen via de gemeente. Soms wordt iemand opgevangen bij de daklozenopvang. Dat is allemaal niet ideaal, maar anders moeten deze mannen op straat slapen.' In de opvang is in totaal plek voor zeven mannen: 'Dit terwijl er in heel Rotterdam voor vrouwen veel meer wordt geregeld: er is een crisisopvang, een plek voor slachtoffers met psychische problemen of een verstandelijke beperking, en een aparte locatie voor slachtoffers met verblijfsproblematiek. Dat is er voor mannen gewoon niet.'

Meer over dit onderwerp?

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!

Gerelateerd

Meer over dit onderwerp