Joop

Vermorzel iedere schakel van huiselijk geweld

  •    •  
16-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
630 keer bekeken
  •  
36991570074_8b4980f0f3_k

© cc-foto: drburtoni

Zie onder voor co-auteurs

Het landelijk congres Huiselijk Geweld: het doorbreken van de cirkel van geweld was op 11 mei. Dierenmishandeling miste in het programma. Een complete aanpak om de cirkel van geweld te vermorzelen ontbreekt hierdoor. Dit is een gemiste kans om professionals en beleidsmakers te voorzien van de broodnodige kennis over dieren als sleutelfiguren in gewelddadige thuissituaties.

Steeds meer onderzoek onderschrijft de rol van huisdieren in gewelddadige thuissituaties: bij 50% van dergelijke situaties is ook sprake van dierenmishandeling. Daarnaast stellen slachtoffers hun vlucht langer uit als ze een huisdier hebben en worden achtergelaten huisdieren gebruikt als pressiemiddel, waardoor slachtoffers zich genoodzaakt voelen terug te keren.

Het doorbreken van de cirkel van geweld kan alleen als ook de minder bekende schakels van de geweldspiraal aandacht krijgen. Dieren hebben een sleutelrol in het signaleren en doorbreken van geweld achter de voordeur. Voordat een dader geweld pleegt tegen een mens, heeft deze vaak al geweld tegen dieren gebruikt. Bij constatering van dierenmishandeling is de kans meer dan 30% dat er sprake is van huiselijk geweld. Daarom kan dierenmishandeling de indicator zijn om andere geweldsdelicten te voorkomen of gewelddadig gedrag eerder te signaleren. Dierenmishandeling moet een rode vlag zijn voor professionals.

Gelukkig zien we dat de kennis over de relatie tussen dierenmishandeling en huiselijk geweld steeds meer terrein wint bij Veilig Thuis en (crisis)opvangorganisaties. Er bestaan inmiddels opvangplekken waar slachtoffers hun huisdieren kunnen meenemen. Maar nog té vaak is die aandacht voor dieren in de veiligheidsketen afhankelijk van een medewerker met compassie voor dieren. De bewustwording moet worden vergroot. Dierenmishandeling moet een integraal onderdeel zijn van de aanpak van huiselijk geweld, om de geweldsspiraal voor eens en altijd te doorbreken.

Organisaties als Mendoo werken aan meer bewustwording rondom dierenmishandeling en pleiten voor landelijk beleid waar het gezamenlijk herstel van mens en dier centraal staat. De erkenning van de band tussen mens en dier en het effect hiervan op hun welzijn moet worden ingebed in de hulpverlenende organisaties. Het mag niet uitmaken waar iemand aanklopt voor hulp. Alle gezinsleden die slachtoffer worden van mishandeling, inclusief huisdieren, moeten worden opgevangen en passende hulp worden geboden.

Het is dan ook doodzonde dat op een congres over het doorbreken van de cirkel van geweld in huiselijk geweldsituaties het thema dierenmishandeling ontbreekt. Dit is juist een uitgelezen kans om professionals, ambtenaren en beleidsmakers voor te lichten over deze schakel. Maar er ligt ook een grote verantwoordelijkheid bij de minister van Justitie Yesilgöz. Zij en haar ministerie kunnen het hiaat in het beleid van maatschappelijke hulpverlening dichten. Door hun tunnelvisie te doorbreken en in het landelijk beleid dieren integraal op te nemen als sleutelfiguur. Pas dan vermorzelen we alle schakels van huiselijk geweld.

Woordvoerders huiselijk geweld: 
Robin Smit (PvdD Den Haag),
Jennifer Bloemberg (PvdD Amsterdam),
Sabrina van de Peppel (PvdD Rotterdam),
Lisanne Snippe (PvdD Utrecht)

cc-foto: drburtoni 

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

Mathijsco
Mathijsco16 mei 2023 - 15:33

Ter aanvulling @ mezelf, en nog even voor alle, alle helderheid. Met 'minder academisch' en 'er verder aan doet' (wellicht staat het er wat ongelukkig) probeer ik geen geweld te impliceren. Ik vind persoonlijk een mens in elkaar trappen eveneens ronduit kansloos.

Mathijsco
Mathijsco16 mei 2023 - 14:27

Het artikel ademt onderbelicht thema. Om het maar even wat minder academisch uit te drukken: dierenmishandelaars hebben hier in Nederland al sinds jaar en dag een slechte naam. Het bekende voorbeeld wat inmiddels geldt als narratief: mensen die hun hond aan een boom binden als ze op vakantie gaan. Vroeger had je penoze-figuur 'pistolen Paultje' en ook die wist er -op de hem zo kenmerkende manier- wel raad mee. Alles wat je er verder aan doet om het te voorkomen (wat mij betreft te bestraffen) is uiteraard prima.

4 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier16 mei 2023 - 17:02

Dat dierenmishandelaren een slechte naam wordt helemaal niet bestreden in dit artikel. Dit artikel zegt dat dierenmishandeling een signaal kan zijn dat er huiselijk geweld plaats vindt bij de hond thuis. Leer eens lezen!

oproerkraaier
oproerkraaier16 mei 2023 - 21:48

Dierenmishandelaars hebben hier ten lande inderdaad een slechtere naam dan een fascist als Wilders die miljoenen mensen uit europa wil verdrijven.

oproerkraaier
oproerkraaier16 mei 2023 - 21:49

"Het artikel ademt onderbelicht thema." Wat betekent dat uberhaupt?

BasTrom
BasTrom17 mei 2023 - 6:51

Pistolen Paultje...hij was zo lief voor de dieren...