Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Wat is de invloed van Taylor Swift op de Amerikaanse politiek?

  •  
20-02-2024
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1855 keer bekeken
  •  
Reputation - albumcover Taylor Swift

Reputation - albumcover Taylor Swift

© Unsplash

Popidool Taylor Swift heeft miljoenen volgers op sociale media en miljoenen streams op Spotify. Maar haar invloed reikt verder dan de muziekindustrie. Ze blijkt ook invloed te hebben op de Amerikaanse politiek. Hoe zit dat?

‘Ik denk dat Taylor Swift een hele goede middenweg weet te vinden tussen de superster en de beste vriendin’, zegt Swiftie (de naam die Taylor Swift aan haar fans heeft gegeven) Myrte van der Zwet in Vroeg!.

Taylor Swift is al jarenlang niet meer weg te denken uit de muziekindustrie. Met haar pakkende liedjes en girl-next-door-uitstraling verovert ze wereldwijd miljoenen harten. Ze behoort tot de absolute top van de muziekindustrie: afgelopen jaar werd ze nog verkozen tot Person of the Year. Met een gigantische fanbase van meer dan 100 miljoen maandelijkse luisteraars op Spotify en 280 miljoen volgers op Instagram, heeft de popster een megabereik.

Maar Taylor Swift heeft niet alleen grote impact op de muziekindustrie en haar fans, maar ook op de politiek. Zo blijkt in aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen. Hoe zit dat?

Op welke manier speelt Taylor Swift een rol in de Amerikaanse politiek?

Tijdens de vorige verkiezingen sprak Swift zich publiekelijk uit voor de democraten. Sommige mensen in de Verenigde Staten beweren zelfs dat de komende verkiezingen zullen gaan tussen Biden, Trump én Swift.

Ook plaatst ze op Instagram een story waarin ze haar volgers oproept om te gaan stemmen en zich te laten registreren als kiezer. Veel mensen geven daar gehoor aan; kort na de oproep van de zangeres piekt het aantal registraties op nationaal niveau.

Verder laat de popster vier jaar geleden weten dat haar stem uitgaat naar Joe Biden en niet naar Donald Trump. In 2020 wordt Biden verkozen tot president van de Verenigde Staten en laat Swift op politiek gebied een tijdje niks concreets van zich horen.

Dit jaar staat Amerika opnieuw op zijn kop. Donald Trump en Joe Biden gaan de strijd opnieuw aan en dat zorgt voor verhitte politieke discussies tussen de Democraten en Republikeinen. Toch is er iemand die beide fronten naar zich toe weet te trekken: Taylor Swift. Tot nu toe heeft ze nog geen uitspraken gedaan over haar politieke steun.

Is Taylor Swift een Democraat of een Republikein?

‘Wat bijzonder is aan Taylor Swift is dat ze in de Verenigde Staten ongeveer evenveel fans onder de Republikeinen als Democraten heeft, dus dat geeft je een enorme politieke macht. Er zijn maar heel weinig artiesten die dat hebben. Verder zitten artiesten vaak toch zelf ook in een politieke hoek en Taylor Swift overstijgt dat’, zegt popjournalist Els de Grefte in Vroeg!.

Er gingen geruchten dat Swift opnieuw haar stem voor Biden zou gaan uitspreken tijdens de Superbowl. Dit heeft ze echter niet gedaan.

‘Ze heeft ontzettend veel macht, maar ze zal nooit iets doen wat echt heel risicovol is’, zegt Van der Zwet. ‘Een standpunt innemen wat echt veel mensen van haar afweert, dat zie ik haar niet zo snel doen.’

Toch weten we in ieder geval zeker dat de zangeres zich nooit zal gaan uitspreken voor Donald Trump. Swift geeft in meerdere interviews aan zich absoluut te binden aan de Democraten, en daar is Donald Trump niet bepaald onderdeel van. Uiteraard zijn de statements van de zangeres rondom haar politieke voorkeur ook bij Trump en zijn aanhang terechtgekomen. Dat zorgt voor een grote negatieve backlash voor Swift, volgens Van der Zwet en De Grefte.

Kan Taylor Swift de verkiezingsresultaten beïnvloeden?

Wat we momenteel weten is dat de popster een belangrijke doelgroep kan aanspreken tijdens de komende verkiezingen. Uit een peiling van het Amerikaans tijdschrift Newsweek blijkt dat 18% van de degenen die mogen stemmen blind zou kiezen voor een door Swift gesteunde kandidaat.

‘Buiten haar muziek om, kan zij jongeren naar de stembus krijgen’, beaamt ook Swiftie Van der Zwet. En ook popjournalist De Grefte denkt dat Taylor Swift voor een cruciaal verschil kan gaan zorgen. ‘Als Taylor Swift haar fans gaat oproepen om te stemmen kan zij een groep mensen aansteken die heel slecht is in consequent stemmen, namelijk jonge mensen. Als zij daar een piek in weet te creëren, waardoor ineens veel mensen wel gaan stemmen, dan kan dat wel echt een verschil gaan maken’, aldus De Grefte.

Of Swift ook daadwerkelijk de verkiezingsresultaten gaat beïnvloeden kunnen we niet met zekerheid zeggen; dat ligt namelijk helemaal aan de uitspraken die zij zelf gaat doen. Maar áls ze dan toch een oproep op haar Instagram doet, dan weten we in ieder geval dat Donald Trump zijn patrouilles met haters op zal trommelen. Want ja, ‘the players gonna play and the haters gonna hate’, zoals Taylor Swift zelf in haar nummer Shake it off zegt.

Meer lezen over dit onderwerp?

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!

Gerelateerd

Meer over dit onderwerp