Sfeerfoto van BNNVARA

BNNVARA

Voor vrijheid, vooruitgang en verandering

Sahil Amar Aïssa en zijn team van Make Holland Great Again wagen zich aan nieuwe missies om ons land wat mooier te maken. Iedere woensdag om 20:20 op NPO3.

Wat doet Maurice Lede op de Drentse hei?

26 aug 2019
  •  
leestijd 3 minuten
maurice lede
In dit seizoen 3 op Reis gaat het team niet meer alleen naar het einde van de wereld, maar zoekt het ook de lol van een vakantie in bijvoorbeeld Drenthe. Dat is soms nog leuker dan op de Canarische eilanden, ondervond Maurice Lede.
Ha Maurice, waar zit je?
Ik zit te wachten op een vliegtuig naar Finland!
Business or pleasure?
Business. Ik ga voor 3 Op Reis het geluk van de Finnen onderzoeken. Tegenwoordig is dat volk het gelukkigste volk ter wereld, zo schijnt het. Het heeft ook een sterk doorzettingsvermogen. Sisu noemen de Finnen het.
We zagen je in de eerste aflevering van het nieuwe seizoen door het Drentse land lopen met een schaapsherder. Jullie gaan nu vaker in Nederland draaien?
Om te reizen hoef je natuurlijk niet heel ver weg te zijn. Ik ging vroeger met het gezin naar de Benelux, naar Frankrijk en naar Spanje. Eigenlijk maakten we een soort roadtrip door Europa. Nu hoor je steeds vaker: we trekken met familie door Thailand.
Waarom houden we zo van reizen, denk je?
Reizen doe je om avonturen te beleven, om je alleen op de wereld te voelen, om contact te leggen met andere culturen. En om op plekken te komen waar andere mensen misschien niet zo snel naartoe zullen gaan.
Ik kan me voorstellen dat je je in Nederland niet zo snel alleen op de wereld voelt.
Nou, eigenlijk wel. Ik heb daar in een cabin op de hei geslapen, alleen bereikbaar na een hele wandeltocht door het hart van Drenthe. Ik heb de hele middag gewandeld en ben niemand tegengekomen! Eenmaal bij de cabin knalden we een drone omhoog; toen zagen we dat we echt in the middle of nowhere waren.

Maurice Lede in Drenthe
Alleen op de wereld in Nederland.
Het gaat erom dat je met een andere blik naar Nederland kijkt, in het moment, met een open blik. In Drenthe liep ik mee met een schaapsherder. Dat had ik al eens eerder gedaan op de Canarische eilanden. Dat viel daar toen ontzettend tegen. In Drenthe was het een veel mooiere ervaring. We zeiden echt tegen elkaar: het lijkt wel of we in Canada zijn. Of in Scandinavië!
Wat leer jij eigenlijk op reis?
Oh, je komt jezelf zo vaak tegen. Op Cuba drong het pas écht tot me door hoe kapitalistisch het systeem is waarmee ik ben opgegroeid.  Door reizen naar onder meer Marokko en Suriname begrijp ik beter wáár mensen vandaan komen, waarom allerlei bevolkingsgroepen in Nederland bepaalde gebruiken en rituelen hebben. En waarom het soms moeilijk is voor hen om zich aan te passen. En ik ben erachter gekomen dat ik goed alleen kan reizen.
Wat gaan we verder nog zien dit seizoen?
We onderzoeken dit seizoen waar je kunt komen als je maximaal vijf uur reist, gemeten vanaf het midden van Nederland. Dus ik ben ook naar België geweest, en naar Noord-Frankrijk. In Frankrijk ben ik bij het grootste luchtballonnenevenement van Europa geweest, echt hónderden luchtballonnen zag ik daar! Als je dat ziet, ben je echt niet meer bezig met wáár je bent hoor.
En in Nederland?
Ik ben voor dit seizoen ook naar Vlieland gegaan; de noordkant van het eiland is heel rustig. Ik houd erg van surfen en ben vaak op surfkamp in het buitenland geweest. Dan zit je met acht surfgroepen bij elkaar, allemaal op dezelfde golf te wachten. In Vlieland waren we met vijf of zes surfers! Ik zag de zon ondergaan, de lucht werd roze – een héél lekker gevoel. Daar ga ik zeker nog eens naartoe.
Business or pleasure?
Nee, dan is het pleasure!

Meer over: