BNNVARA

wij zijn voor

Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook? Samen zetten we dingen in beweging. Sluit je aan bij BNNVARA.

Afscheidsinterview: hoe kijkt Geraldine Kemper terug op 10 jaar BNNVARA?

29 apr 2019
  •  
leestijd 6 minuten
Van tongen met een tachtigjarige tot aan een item met een kindsoldaat: Geraldine Kemper (vanavond in de Nationale Reistest!) blikt terug op tien jaar BNNVARA.
Geraldine Kemper (29) is even in Nederland – ze zit midden in de opnames voor haar laatste seizoen 3 op Reis en reist van reisbestemming naar reisbestemming. En Nederland is dit jaar óók een reisbestemming. ‘Je hoeft niet altijd ver weg om het leuk te hebben. Zondag ga ik voor twee weken op pad, daarna ben ik weer vijf dagen thuis, en dan weer twee weken weg. Mijn laatste reis is een treinreis door Duitsland, Oostenrijk, Polen, Oekraïne en Slowakije.’
Maar óók Nederland dit seizoen dus. ‘Ik was dus nog nooit in Zeeland geweest, heel stom. We gingen daar oesters zoeken met een echte Zeeuw, echt zo’n Fisherman’s Friend-man, heel charmant. En we zaten in een hele leuke Bed & Breakfast; Zeeland was een leuke verrassing. Maargoed, het punt in Nederland is natuurlijk wel het weer. Mooi weer vind je nou eenmaal vaker in mediterrane landen. En ik vind mooi weer wel belangrijk in een weekend.’
Heb je dat afscheidsfilmpje bekeken? Waarin al je werk is samengevat?
Ja sorry hoor, maar ik werd daar helemaal emotioneel van. Dat was wel heel vet. Ik heb zóveel leuke dingen gedaan! We hebben zóveel lol gehad! Toen ik bij BNN binnenkwam, was het een grote speeltuin met allemaal jonge mensen die vette dingen maakten. En natuurlijk, je ging wel eens op je bek en soms was een item net niet helemaal leuk, maar we hadden zóveel lol. Dat zag je wel terug in dat filmpje. En dat heb ik nog steeds trouwens, ik heb heel veel zin in de items voor 3 op Reis die ik nog ga draaien. Ik ga het niet afraffelen.
Laten we een paar programma’s uitlichten in die tien jaar BNNVARA. Na Sterretje gezocht, jouw start bij BNN, kwam je terecht bij Try before you die. Wat moeten we volgens jou echt gedaan hebben voordat we sterven?
Ik ga niet iets uitkiezen van wat ik toen heb gedaan. Het was het laatste seizoen, dus de hele vette dingen waren al gedaan, haha! Er was een item dat heette ‘op een oude fiets moet je het leren’. Toen tongde ik met een man van tachtig jaar. Fuck it , ik doe het gewoon, dacht ik. Maar dat hoeft niet per se hoor, als je zelf negentien jaar bent.
Werd je toen ingezet als joker? Zo van: Geraldine is net nieuw, zij doet toch wel alles?
Nee hoor, nee. Joh, ik heb de grootste graancirkel van de wereld gemaakt, dat was echt heel vet. Je moet heel veel reizen denk ik wel. En ik ging bij Try before you die voor het eerst reizen voor mijn werk. En dat was wel heel cool. Schiphol was ineens niet meer de plek waar ik naartoe ging als ik op vakantie ging, maar werd het werk. ‘ Mind your step ’ werd ineens: we gaan beginnen! En voor het eerst met een crew op stap, om een item neer te zetten.
Heb je ergens spijt van? Of schaamte? Van een item dat je toen hebt gemaakt?
Nee, totaal niet. Ik heb nooit mensen pijn gedaan. Nou, ik zei tegen die tachtigjarige man misschien dat ik het niet zo leuk vond. Maar dat kwam niet door die meneer! Nee, ik doe niet echt aan spijt. Dingen die je doet, vormen wie je bent.
Dingen die je niet doet, kunnen je ook vormen natuurlijk.
Nou, ik heb weinig dingen niet gedaan. Ja. Of toch: ik heb nooit gesnoven op tv. De drugs die ik heb geprobeerd voor Spuiten en Slikken moest ik zelf ook een beetje leuk vinden, ik moest er zelf ook nieuwsgierig naar zijn.
Wat voor gevoel hou je daaraan over?
Dat was het programma waar ik me het meest thuis voelde, ik heb het zes jaar gedaan. Ik was elke dag op kantoor, met elke week een studioshow, op donderdag. Daarna gingen we de stad in om een drankje te doen, het was echt een vriendengroep. Bij 3 op Reis of Trippers was ik toch de enige presentator in de crew. Sinds ik Proefkonijnen niet meer doe, mis ik dat gevoel ook wel: samen dingen maken. De laatste tijd ging ik heel vaak alleen naar BNNVARA om teksten in te spreken, om te bespreken welke reis we zouden maken.
Je was negentien toen je begon. Hoe werd je beter in je vak?
Ik heb alles van mezelf teruggekeken. Vreselijk om te doen, ook met een eindredacteur ernaast. Incasseren. In die tijd heb ik zóveel gemaakt, en ook van alles geproduceerd. Ik wilde een máker worden.
Je hebt ook zeven jaar 3 op Reis gemaakt. Dus zeg het ons: wat is de mooiste plek op aarde?
Dat vind ik echt heel lastig, want het is vaak een samenloop van omstandigheden: je bent met een goede crew op stap, er gebeuren fantastische dingen of niet. Madagaskar is een bizar mooi land. We hadden veel ongeluk met het weer – dat is met 3 op Reis helemaal niet fijn natuurlijk, want je wil het land op z’n mooist laten zien. Maar na vijf dagen kwam de zon door! En toen zagen we opeens die maki’s in de zon; zij waren óók aan het zonnebaden. Die reis vergeet ik nooit meer. En ik ben in november in Nepal geweest, dat land stond heel hoog op mijn lijst, omdat mijn moeder niet kan stoppen over dat land te praten. Ze is daar voor mijn geboorte geweest. En India ook.
Waren er ook flutlocaties bij 3 op Reis? Plekken waar niets aan was?
Ik vond Zagreb niet heel boeiend. Maar dat kan ook net de samenloop van omstandigheden zijn geweest. Bovendien was ik er voor werk, als je met vrienden naar Zagreb reist en je pakt een biertje in de zon, dan is die plek vast prima. Maar het is altijd vet om een nieuwe plek te zien toch? Japan staat nog heel hoog op mijn lijst!
Ga je dan bij RTL ook een reisprogramma maken?!
Ik weet niet of dat hele reizen meegaat naar RTL. Ik kan ook zelf gewoon naar Japan gaan he?
Reis je eigenlijk ook veel in je vrije tijd, naast al die 3 op Reis-reizen?
Jazeker. Reizen is gewoon heel leuk. En dan pak ik toch plekken waar ik nog niet eerder ben geweest. Dat is weleens een discussie thuis: dan wil mijn vriend misschien ergens heen, en dan ben ik er voor 3 op Reis al geweest.
Welk verhaal in Je zal het maar zijn heeft je echt geraakt?
We hebben een item gemaakt over een kindsoldaat, dat was wel echt heel pittig. Daarover heb ik lang nagepraat met de crew en met mijn vriend thuis. Het was wel mooi om te zien dat hij zich aan het herpakken was. Dat hij vrienden maakte, en muziek. Na zulke draaidagen moet je even je ei kwijt; ik ben wel blij dat dat altijd kon met de crew, of met mijn vriend.
Heeft dit werk je ook nog nieuwe inzichten opgeleverd?
Ik ben gewoon ouder geworden, ik weet gewoon meer. En je leert ook nog elke dag.
En dan nu naar RTL. Hoe ging dat?
Ze hadden al een paar keer gebeld, maar ik dacht nooit: laten we ervoor gaan. Maar er gingen mensen weg daar, ik had tien jaar bij BNN en later BNNVARA gewerkt, en dit is een goed moment voor een nieuwe stap. Ik heb een gesprek gevoerd en het voelde heel goed.
Stippel je dat helemaal uit? Zo van: nu is het moment?
Nee, ik doe ook maar wat! Ik heb hier ook veel over wakker gelegen. Vaak denken mensen dat ik van alles uitstippel, maar ik weet het ook allemaal niet. Ik hoefde ook niet weg bij BNNVARA he, ze wilden me heel graag houden. Het is nog steeds doodeng.
Nog even over dat afscheidsfilmpje.
Ja.
Je ziet jezelf daar staan, bij Sterretje gezocht. Wat zou je tegen haar zeggen?
Er komen tien hele leuke jaren aan!
Kijk/lees/luister verder
3 op reis, zondag, NPO 3, 19:40 uur
Meer van Geraldines reisproducties? Klik  hier

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar